Morcovii reduc colesterolul negativ

27 aprilie 2012   Psihologie

Nu mai este demult un secret că morcovii sunt esenţiali pentru o vedere bună şi o piele frumoasă. Însă, numeroase studii arată că ei au numeroase alte calităţi terapeutice. În cele ce urmează, află ce alte beneficii au morcovii, atât pentru uzul intern, cât şi pentru cel extern.

Morcovii conţin numeroase vitamine (A,B,C,E şi K) şi minerale (potasiu,fier,sodiu,clor şi iod) şi sunt bogaţi în antioxidanţi şi carotenoizi,substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.  

De asemenea,în rădăcina de morcov se găsesc peste 20 de substanţe antioxidante,care previn depunerea colesterolului şi a trigliceridelor pe artere sub forma plăcilor de aterom. În plus,consumul regulat de morovi contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge,prevenind astfel apariţia afecţiunilor cardiovasculare,una dintre principalele cauze ale mortalităţii.Un studiu efectuat de un institut al Departamentului Guvernamental pentru Agricultură al Statelor Unite a arătat că doar doi morcovi cruzi consumaţi zilnic ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL) cu 10-20%.

Încetinesc creşterea tumorilor canceroase

În urma unor studii efectuate în Danemarca,s-a descoperit că morcovii au efecte antitumorale. Falcarinolul,o substanţă ce găseşte în compoziţia morcovilor,are puterea de a stopa dezvoltarea celulelor canceroase. În principiu,această substanţă este secretată de morcovi pentru a se apăra de atacul ciupercilor parazite.

De asemenea,betacarotenul are un rol important în reducerea sensibilităţii pielii la acţiunea nocivă a razelor ultraviolete,reducând astfel riscul de apariţie a cancerului de piele.

În plus,consumul regulat de morocovi apară femeile împotriva cancerului mamar. Într-un studiu efectuat în Suedia pe un eşantion de peste 60 de mii de femei se arată că cele care mâncă în mod regulat alimente care conţin vitamina A (morcovul conţine cea mai mare cantitate de vitamina A) au un risc de aproape trei ori mai mic de a dezvolta cancer la sân. O jumătate de pahar de suc de morcov asigură necesarul de vitamina A pentru o zi întreagă.

Combat constipaţia

Morcovii (150 ml suc),consumaţi în combinaţie cu spanac (25 ml de suc) şi lămâie (25 ml suc),contribuie la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea,tratamentul normalizează flora intestinală,vindecă inflamaţiile şi elimă toxinele de pe pereţii intestinali.

Foloseşte-i şi pentru îngrijirea pielii

Morcovii redau vitalitatea şi culoarea pielii,tratează acneea,dermatita şi eczemele,reduc vizibilitatea ridurilor,elimină iritaţiile cauzate de razele solare,menţinând pielea elastică şi hidratată. Morcovul poate fi folosit sub formă de suc sau în combinaţie cu alte ingrediente.

-Pentru tenul acnei,poţi folosi o mască preparată dintr-o jumătate de cană de morcovi raşi,peste care se adaugă lapte praf până când se formează o pastă omogenă. Masca se aplică pe faţă,după care se îndepărtează cu apă călduţă,după 20 de minute.

-Pentru hidratarea şi revitalizarea tenului,ai nevoie de 227 gr. de morcovi raşi,2 linguri de făină de porumb şi 227 gr. de cafea proaspătă. Ingredientele se amestecă bine,după care se aplică pe zonele uscate.

Mai multe