Muzica clasică îţi poate schimba viaţa

7 aprilie 2016   Psihologie

Dacă ai crezut că muzica clasică trebuie ascultată după 60 de ani, atunci s-ar putea să pierzi una dintre experieţele cele mai stimulatoare şi înălţătoare cunoscute de om.

În plus,ştii că poţi medita atunci când ai probleme în timp ce asculţi această muzică.

Muzica clasică poate fi un potenţiator schimbător de viaţă. De aceea,trebuie să scoatem în evidenţă beneficiile pe care le are muzica clasică:stimularea creierului,îmbunătăţirea memoriei,exercitarea imaginaţiei,dar şi reducerea stresului,fiind cele mai importante.

Să ne concentrăm în schimb pe lecţii de viaţă specifice pe care muzica clasică ne poate învăţa:Tradiţie

Muzica clasică celebrează tradiţia. Brahms datorează o mare parte din abordarea sa de compoziţie idolului său,Beethoven. Bethoven,în timpul său,s-a extins şi a transformat limbajul muzical pe care predecesorii săi,Mozart şi Haydn l-au dezvoltat. La rândul lor,au fost inspiraţi de lucrarea lui Bach şi Handel. Aşadar,aceasta este muzica căreia nu-i este ruşine de rădăcinile sale.

Această muzică este un apologetic despre patrimoniul său. Chiar şi muzica clasică contemporană aduce un omagiu trecutului. De fapt,orchestra modernă foloseşte în cea mai mare parte instrumentele care îşi au originea din secolul al XVI-lea. Muzica clasică ne aminteşte că suntem cu toţii parte dintr-un mare continuu.

Răbdare şi concentrare

La fel cum mistic este repetată cântarea sacră pentru a ajunge la o mai mare comuniune cu Dumnezeu,ascultând în mod repetat piese necunoscute de muzică clasică,vom ajunge mai aproape de nirvana. Dar acest lucru necesită răbdare şi concentrare,muzica clasică fiind un film complet de lung metraj.  

Ascultând muzică clasică putem ajunge să atingem ceva cu adevărat sublim. De ce să nu dezvoltăm o astfel de abordare deschisă la tot,astfel încât să putem lupta cu unele dintre experienţele cele mai necunoscute şi provocatoare pe care trebuie să le înfruntăm cu toţii în viaţă?

  

Gândire simfonică

Muzica clasică ne ajută să realizăm ceea ce se numeşte ”gândire simfonică”. În timp ce o piesă pop este mai mult în jurul valorii de 3-4 minute,cea simfonică este de aproximativ 25-40 de minute. Şi nu este vorba doar despre durată. Compozitorii şi interpreţii muzicii clasice sunt dealeri în subtilităţi. Există în această muzică o complexitate emoţională şi intelectuală,plină de satisfacţii.

Simfoniile,prin profunzimea lor pură şi de amploare,ne încurajează să ne extindem viziunea,conştiinţa,şi să dezvoltăm o mentalitate abundentă. Prin încurajarea gândirii,a imaginii de ansamblu,ele ne ajută să înţelegem mai bine viaţa,discernând între emoţie şi gândire.

  O adevărată colaborare    

Ascultarea a orice orchestră de cor în concert sau muzica pe care o asculţi acasă,ne oferă o impresie comună:aceea de lucru în echipă. Pentru a realiza o expresie unitară,în timp ce te joci cu diferite instrumente sau cântatul pe mai multe voci,cu melodii diferite şi la diferite ritmuri,nu este o sarcină uşoară. Şi,dincolo de simple note,există,diferenţe potenţiale în stil şi interpretarea pe care fiecare membru al grupului o are.

Pentru a însuma aceste diferenţe şi pentru a realiza o unitate unică de exprimare,este o intreprindere uluitoare. Poate acest miracol de zi cu zi,din sălile de concerte de muzică clasică,ne învaţă cât de importantă este colaborarea la locul de muncă şi acasă.

Disciplină şi aplicare

Pentru a compune muzică clasică este necesar un nivel de cunoştinţe tehnice,care necesită în mod obişnuit ani de învăţare şi practică. Pentru a realiza acest lucru,muzicienii,chiar şi amatorii,trebuie să-şi exercite disciplina în practică,care este singura cale de a stăpâni lucrările. Din muzica clasică,putem învăţa să aplicăm cu o mai mare dedicare în toate preocupările care merită devotamentul nostru.

În final,muzica clasică nu este o relicvă fosilizată sau de distracţie. Aceasta a fost scrisă de oameni talentaţi,creativi şi pasionaţi de ceea ce făceau,care şi-au dedicat întreaga viaţă pentru a crea ceva de durată.

Muzica clasică ne poate aduce noi perspective şi o nouă gândire dacă ne-am apropia cu deschidere şi entuziasm. Ea poate stimula un angajament mai bogat vieţii,ne poate ajuta să transcedem limitele noastre şi să găsim adevărata împlinire.

Credit foto:www.lifehack.org

Mai multe