Nutrienţi care stimulează sănătatea mentală

30 mai 2012   Psihologie

Consumul anumitor alimente au un impact destul de ridicat asupra sănătăţii mentale. Studiile arată că există o legătură destul de strânsă între alimente şi starea de spirit.

Acizii graşi omega-3

Acizii graşi omega-3 nu sunt buni doar pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular,ci au un rol important şi asupra funcţionării creierului.

Acest tip de acizi paote influenţa  modul în care creierul trimite semnale în tot organismul.

Asimilarea acizilor graşi omega-3 are loc prin consumul de fructe de mare,somon,hering,seminţe de in,ulei de măsline,avocado şi nuci.

Triptofanul

Triptofanul,un aminoacid esenţial,este utilizat de creier împreună cu vitamina B6,nicotinamidă şi magneziu petnru a produce serotinină,un neurotransmiţător important care are rolul de a induce somnul.

De asemenea,studiile arată că triptofanul are un rol important şi în prevenirea depresiei.

Alimente bogate în triptofan sunt:carnea roşie,produsele lactate şi carnea de curcan.

Acidul folic şi vitamina B12

Aceşti nutrienţi influenţează producţia de dopamină şi noradrenalină,prevenind astfel apariţia episoadelor depresive.

Acidul folic se găseşte mai ales în vegetalele cu frunze verzi,în timp ce vitamina B12 poate fi asimilată prin consumul de ficat,lactate,ouă şi fructe de mare (crabi,stridii,scoici).

Mai multe