Nutriţionista Corina Zugravu ne explică de ce vegetarienii au nevoie de mai mult… soare
Românii sunt deficitari la educaţia în ceea ce priveşte nutriţia. În majoritatea cazurilor am învăţat să ne hrănim aşa cum am văzut la părinţii noştri. Puţini oameni se gândesc la regulile combinării alimentelor sau la beneficiile pe care unele dintre acestea le aduc organismului.
Nutriţionista Corina Zugravu,ea însăşi vegetariană,ne explică de ce persoanele care adoptă un asemenea stil de viaţă au nevoie de mai mult… soare.În majoritatea cazurilor,lumea îi priveşte ciudat pe vegetarieni şi,nu de puţine ori,îi întreabă dacă au adoptat acest stil de viaţă pentru că suferă de vreo boală incurabilă. Nu ştim cu certitudine dacă sunt mai feriţi de unele maladii grave,însă sigur au mai puţine toxine în organism.Cum se formează vitamina D3"Un punct critic pentru organismul vegetarienilor este o vitamină care se găseşte numai în alimente de origine animală: D. Noi, cei care mâncăm «ierburi», avem nevoie de lumina soarelui în mod special, ceea ce ne şi aduce, metaforic, mai aproape de plante. Oamenii îşi fabrică singuri vitamina D în piele dintr-o substanţă numită 6-dehidro-colesterol (da, şi colesterolul e bun la ceva şi chiar dacă noi nu-l mâncăm, organismul are grijă să îl sintetizeze singur în cantităţi necesare în metabolism). Substanţa aceasta se transformă sub acţiunea razelor ultraviolete în colecalciferol care, la rândul său, este încă de două ori activat, o dată în ficat şi o dată în rinichi. Acest proces conduce la formarea vitaminei D3, cea care ne asigură nivelul de calciu normal în sânge. Ea stimulează absorbţia calciului din alimente (chiar şi din cele din care calciul nu se absoarbe aşa de uşor) şi îi scade eliminarea în funcţie de necesităţile organismului. În felul acesta, oasele noastre îşi pot păstra zestrea de calciu şi duritatea în timp",explică dr. Corina Zugravu.
Află de AICI cât trebuie să stai la soare pentru a beneficia de vitamina D.