Obiceiuri simple pentru o viaţă lungă şi sănătoasă

28 august 2017   Psihologie

În timp ce oamenii de ştiinţă încă sunt în căutarea secretelor vieţii îndelungate, există câteva obiceiuri care cresc şansele ca oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoşi şi mai fericiţi. Tot ce trebuie să facem este să ţinem cont de ele şi să le includem în stilul nostru de viaţă.

Iată ce ar trebui să faci ca să ai viaţă lungă:

Să nu fumezi

Fumatul are un puternic efect negativ asupra sănătăţii generale. El este asociat cu afecţiuni, precum cancer pulmonar, boli cardiovasculare, boli pulonare şi accident vascular cerebral, care ucid mai mulţi oameni în fiecare an. În urma mai multor studii s-a constat că, în organismul unui om care fumează zilnic, în fiecare an, sunt produse 150 de mutaţii suplimentare în fiecare celulă pulmonară. Cu cât sunt mai multe mutaţii, cu atât creşte riscul ca acele celule să devină canceroase. Aşadar, pentru a preveni bolile, renunţă la fumat.

Să te ridici de pe scaun la fiecare 30 de minute

Conform unui articol publicat în Women's Health: „Inactivitatea poate avea efecte negative asupra creierului, somnului şi organelor”. Stând pe scaun ne punem sănătatea în pericol, crescând riscul de a suferi de obezitate, cancer şi boli cardiovasculare. Dacă şi tu eşti una dintre persoanele care petrec mult timp la birou, ridică-te de pe scaun la fiecare 20-30 de minute şi plimbă-te 5 minute. Acest exerciţiu îţi va dezamorţi muşchii.

Să nu uiţi de crema cu protecţie solară

Cercetările recente arată că 25% dintre celulele pielii normale dezvoltă mutaţii după ce au fost expuse la lumina soarelui şi, prin urmare, riscul de a suferi de cancer de piele creşte. Aşadar, pentru a evita această afecţiune şi alte neplăceri dermatologice, aplică pe tegument, de fiecare dată când ieşi din casă, cremă cu protecţie solară.

Să dormi suficient

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, privarea de somn pe o lungă durată poate duce la probleme precum obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi chiar moarte. Lipsa somnului afectează capacitatea organismului de a produce hormonii care trebuie să răspundă la stres, foame, metabolism şi stare de spirit.

 Ce ar trebui să mai faci ca să ai viaţă lungă?

-    Evită consumul excesiv de alcool

-    Include în alimentaţie legumele şi fructele

-    Mergi la control medical, în fiecare an

-    Practică sport

-    Relaxează-te

-    Găseşte-ţi mai multe hobby-uri

Credit foto: www.thelist.com

Mai multe