Obiceiurile emoţionale ale oamenilor inteligenţi
Este foarte important ca persoanele inteligente să se cunoască, dar este la fel de important să fie capabili să empatizeze, să se poate pună în locul altora. Mult timp s-a vorbit şi probabil ai auzit despre importanţa dezvoltării şi de a face faţă inteligenţei emoţionale.
Aristotel spune că:„Oricine se poate înfuria. Este foarte uşor. Ceea ce nu este aşa de uşor este să nu fii furioasă pe persoana potrivită,la momentul potrivit,în scopul corect şi în corecta măsură.”
Din punct de vedere emoţional oamenii inteligenţi sunt capabili să gestioneze în mod corespunzător sentimentele lor,precum şi ale altora. Adevărul este că totul depinde de modul în care configurezi pentru a atinge obiectivele. Aşa cum toată lumea poate să-şi controleze emoţiile,să stabilească propriile lor limite,dar şi să creeze limitele emoţionale. De aceea,din motive de simplificare,sunt prezentate unele dintre caracteristicile emoţionale care sunt adesea prezente la oamenii inteligenţi.
Iată care sunt obiceiurile emoţionale ale oamenilor inteligenţi:1. Ştiu cine sunt
Din punct de vedere emoţional,oamenii inteligenţi sunt capabili să înţeleagă de ce se simt într-un fel sau altul. Aceştia pot identifica corect locaţia şi sursa sentimentelor,iar acest lucru îi face capabili să manipuleze conflictele sau
.
Nu este o sarcină uşoară,deoarece viaţa ta emoţională poate fi foarte complicată. Ştiind ce declanşează emoţiile puternice,cum sunt furia,frica,dar şi bucuria,poate fi un lucru deosebit de dificil.
2. Sunt factori de decizie
Câteodată,oamenilor le poate fi frică,dar acest lucru nu trebuie să le influenţeze deciziile. În schimb,ei sunt capabili să cântărească avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni.
În cursul de dezvoltare a inteligenţei emoţionale vei fi capabilă să recunoşti şi să accepţi responsabilitatea pentru viitorul tău,ceea ce este mai uşor pentru a face planuri şi pentru a obţine ceea ce vrei de la viaţă.
3. Pot gestiona emoţiile
Conştiinţa de sine este unul dintre elementele esenţiale ale inteligenţei emoţionale. Această capacitate te ajută să recunoşti starea de spirit,emoţiile şi sentimentele. În plus,fiind mijloace de auto-conştienţă şi faptul că tu ştii cum să le controlezi,îi pot afecta pe cei din jur. Gestionarea emoţiilor este o componentă cheie a inteligenţei emoţionale.
Capacitatea de a controla emoţiile este sinonim cu stabilirea şi menţinerea unei relaţii sănătoase,atât cu tine,cât şi cu alţii. După ce eşti conştientă de ceea ce simţi,tu eşti cea care guvernează emoţiile,şi nu invers.
4. Sunt capabili să empatizeze cu cei din jur
Psihologul şi jurnalistul de ştiinţă,Daniel Goleman spune că:„Emoţiile pot fi contagioase. Toată lumea ştie asta din experienţă. Atunci când bei o cafea cu un vechi prieten,te simţi mai bine. Atunci când un funcţionar este nepoliticos într-un
,te face să te simţi rău.”
Empatia sau capacitatea de a te pune în locul altuia,este un alt pilon al inteligenţei emoţionale. Ştiind ceea ce alţii simt,facilitează relaţia dintre voi şi te ajută să gestionezi orice situaţie care poate apărea între voi.
5. Îşi deschid inimile
Deschiderea şi încrederea într-o relaţie sunt un
pe care o persoană cu o inteligenţă emoţională îl face cu succes. Acest lucru te ajută să ai o relaţie sănătoasă,deoarece îţi stabileşti rezervele deoparte.
În acelaşi timp,fiind inteligent emoţional nu numai că îţi permiţi să experimentezi şi să gestionezi emoţiile în mod corespunzător,ci te ajută să le exprimi în mod clar.