Obsesia mâncatului sănătos poate fi o boală?

21 octombrie 2016   Psihologie

Dacă cineva este în imposibilitatea de a depăşi obsesia consumului de alimente sănătoase, este încă uşor de înţeles şi pot exista metode de abordare a acestei probleme prin cultivarea unui obicei alimentar alternativ.

 Dar ce se întâmplă dacă cineva devine foarte obsedat de o dietă sănătoasă?

Termenul de ortorexie nervoasă îi aparţine lui Steven Bratman,autor al cărţii “Health Food Junkies:Orthorexia Nervosa-the Health Food Eating Disorder”.Simptomele de comportament obsesiv pentru o alimentaţie sănătoasă intră la categoria de tulburare de alimentaţie numită ortorexie nervoasă. O persoană care suferă de această afecţiunea este mereu în căutarea unei diete,chiar dacă greutatea pe care-o are,este normală.

Apare în special la femeile care au trecut de 30 de ani. Ortorexia este un sentiment/stare mental/ă care se manifestă prin consumul de alimente care nu conţin grăsimi,zahăr,sare,coloranţi artificiali,etc.

O persoană care se confruntă cu ortorexie mentală prezintă următoarele schimbări bruşte de comportament:

1. Devine obsedată de noţiunile de bază a tipului de aliment şi asupra modului în care acesta afectează sănătatea în ceea ce priveşte digestia,anxietatea,alergiile,starea de spirit.

2. Evită anumite alimentelor pentru a evita dezvoltarea de boli.

3. Începe să mănânce mai multe produse pe bază de plante.

4. Devine obsedată de spălarea alimentelor şi sterilizarea vaselor.

5. Devine distantă din punct de vedere social. O persoană care suferă de obsesia unei diete sănătoase evită adunările sociale pentru a evita produsele alimentare ”nesănătoase”,care o pot face să devină vulnerabilă la boli mintale şi complicaţii.

6. Persoanele care suferă de ortorexie mentală îşi impun anumite norme dietetice pe care se forţează să le respecte,şi atunci când le încalcă devin nervoase.

7. Devin distante cu persoanele care nu le împărtăşesc ideile legate de mâncarea sănătoasă.

8. Evită să pregătească mâncare pentru altcineva şi devin insensibile cu prietenii.

Obsesia mâncatului sănătos poate fi o boală? Efectele ortorexiei

O persoană care suferă de ortorexie poate slăbi drastic din cauza restricţiilor calorice pe care şi le impun. Această boală este asemănătoare cu anorexia,în care persoanele refuză să mănânce pentru a slăbi. De asemenea,după o perioadă de timp,se pot confrunta cu malnutriţie şi complicaţii cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă pentru simplul fapt că vor să mănânce sănătos.

Obsesia mâncatului sănătos poate fi o boală? Sfaturi!

-Fii conştientă că starea de sănătate este mai importantă.

-Începe să adopţi o alimentaţie normală cu paşi mici:nu mai mânca mâncare în cantităţi mici. Începe să incluzi în dietă încetul cu încetul alimentele pe care le considerai rele.

-Nu te învinovăţi.

-Este în regulă dacă mănânci diferite alimente şi apoi faci exerciţii pentru a evita efectele pe care le au.

-Mănâncă mai des cu prietenii şi familia. Acest lucru este un început,care trebuie să aibă o continuitate.

Mai multe