Pâinea, în alb şi negru

23 aprilie 2017   Psihologie

În trecut, pâinea neagră era considerată alimentul celor săraci, în timp ce doar bogaţii îşi permiteau să cumpere pâine albă. Astăzi, ea este alimentul de bază de pe masa românilor. Însă, care este diferenţa între aceste două tipuri de pâine?

Pâinea albă,cea mai procesată

Este preparată din făină rafinată şi conţine doar partea centrală a bobului de grâu,numit endosperm. Deoarece din făina albă sunt îndepărtate tărâţele,ea conţine mult mai puţine substanţe nutritive. Are un conţinut mai scăzut de fibre şi din acest motiv este mai uşor digerată de organism. În schimb,pâinea albă are un indice glicemic ridicat şi o cantitate mare de amidon,de aceea nu trebuie consumată în cantitate mare.

Pâinea integrală,sursă de fibre

Făina integrală este obţinută atât din partea centrală a bobului,cât şi din germenii şi învelişul său. Din acest motiv,conţine multe fibre,ceea ce stimulează tranzitul intestinal. O felie de pâine integrală are,în medie,2 grame de fibre. Pâinea intergrală conţine vitaminele B1 şi E,precum şi minerale:fier,fosfor şi potasiu. Ai grijă ca atunci când cumperi astfel de pâine,pe ambalajul său să scrie pâine din grâu inregral şi nu pâine integrală din grâu,deoarece aceasta din urmă conţine şi făină albă. Pâinea cu seminţe ar trebui consumată doar de cei care fac multă mişcare,deoarece are un aport energetic ridicat şi duce la creşterea în greutate.

Pâinea neagră previne problemele digestive

O poţi diferenţia de produsele contrafăcute prin consistenţa sa. Pâinea neagră autentică nu este pufoasă şi ar trebui să aibă un volum mai mic decât aceeaşi cantitate de pâine albă. Pâinea neagră se fabrică din făină integrală pură,în care se adaugă în multe cazuri extract de malţ,ceea ce-i dă un gust uşor acrişor,dar şi întârzie învechirea pâinii. Ea este recomandată celor care suferă de constipaţie sau de balonare.

Bine de ştiut!

Pâinea proaspătă are aceeaşi valoare nutriţională cu cea prăjită,singura diferenţă fiind faptul că cea din urmă este mai uşor de digerat.

Tabelul caloriilor

Pâine albă

Valoare energetică 266 kcal

Proteine 7,6 g

Lipide 3,3 g

Pâine integrală

Valoare energetică 257 kcal

Proteine 14,5 g

Lipide 5 g

Pâine de secară

Valoare energetică 258 kcal

Proteine 9 g

Lipide 3 g

Pâine graham

Valoare energetică 268 kcal

Proteine 10,1 g

Lipide 1 g

Pâine intermediară

Valoare energetică 246 kcal

Proteine 9,8 g

Lipide 1 g

Pâine neagră

Valoare energetică 249 kcal

Proteine 8,5 g

Lipide 0,8 g

Mai multe