Pâinea, în alb şi negru
În trecut, pâinea neagră era considerată alimentul celor săraci, în timp ce doar bogaţii îşi permiteau să cumpere pâine albă. Astăzi, ea este alimentul de bază de pe masa românilor. Însă, care este diferenţa între aceste două tipuri de pâine?
Pâinea albă,cea mai procesată
Este preparată din făină rafinată şi conţine doar partea centrală a bobului de grâu,numit endosperm. Deoarece din făina albă sunt îndepărtate tărâţele,ea conţine mult mai puţine substanţe nutritive. Are un conţinut mai scăzut de fibre şi din acest motiv este mai uşor digerată de organism. În schimb,pâinea albă are un indice glicemic ridicat şi o cantitate mare de amidon,de aceea nu trebuie consumată în cantitate mare.
Pâinea integrală,sursă de fibre
Făina integrală este obţinută atât din partea centrală a bobului,cât şi din germenii şi învelişul său. Din acest motiv,conţine multe fibre,ceea ce stimulează tranzitul intestinal. O felie de pâine integrală are,în medie,2 grame de fibre. Pâinea intergrală conţine vitaminele B1 şi E,precum şi minerale:fier,fosfor şi potasiu. Ai grijă ca atunci când cumperi astfel de pâine,pe ambalajul său să scrie pâine din grâu inregral şi nu pâine integrală din grâu,deoarece aceasta din urmă conţine şi făină albă. Pâinea cu seminţe ar trebui consumată doar de cei care fac multă mişcare,deoarece are un aport energetic ridicat şi duce la creşterea în greutate.
Pâinea neagră previne problemele digestive
O poţi diferenţia de produsele contrafăcute prin consistenţa sa. Pâinea neagră autentică nu este pufoasă şi ar trebui să aibă un volum mai mic decât aceeaşi cantitate de pâine albă. Pâinea neagră se fabrică din făină integrală pură,în care se adaugă în multe cazuri extract de malţ,ceea ce-i dă un gust uşor acrişor,dar şi întârzie învechirea pâinii. Ea este recomandată celor care suferă de constipaţie sau de balonare.
Bine de ştiut!
Pâinea proaspătă are aceeaşi valoare nutriţională cu cea prăjită,singura diferenţă fiind faptul că cea din urmă este mai uşor de digerat.
Tabelul caloriilor
Pâine albă
Valoare energetică 266 kcal
Proteine 7,6 g
Lipide 3,3 g
Pâine integrală
Valoare energetică 257 kcal
Proteine 14,5 g
Lipide 5 g
Pâine de secară
Valoare energetică 258 kcal
Proteine 9 g
Lipide 3 g
Pâine graham
Valoare energetică 268 kcal
Proteine 10,1 g
Lipide 1 g
Pâine intermediară
Valoare energetică 246 kcal
Proteine 9,8 g
Lipide 1 g
Pâine neagră
Valoare energetică 249 kcal
Proteine 8,5 g
Lipide 0,8 g