Papillomavirus, inamicul tău invizibil

21 noiembrie 2012   Psihologie

Conform ultimelor statistici, virusul HPV (sau Papillomavirus) este responsabil în proporţie de 90% pentru cazurile de cancer de col uterin. Zilnic, şase românce mor din cauza acestei afecţiuni incurabile. Pentru tine şi familia ta e important să ştii cum se răspândeşte virusul, cât de periculos e şi cum te poţi feri de infecţie.

Despre virusul papilloma uman (HPV) s-a vorbit mult în ultimii ani deoarece reprezintă factorul declanşator al cancerului de col uterin. Iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştii despre HPV. Infecţia cu virusul papilloma uman este cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală. Forma umană a virusului are peste 100 de tulpini,ele putând afecta fie pielea,fie mucoasele. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile),altele evoluează spre cancer.

Cum se transmite

Virusul human papilloma este transmis,de cele mai multe ori,prin contact sexual. Virusul pătrunde,practic,în piele sau în mucoase şi,din păcate,este asimptomatic. Majo­ritatea persoanelor nu prezintă niciun semn al infecţiei.  HPV se poate transmite pe cale sexuală,fără ca partenerii să aibă habar de existenţa virusului,iar prezervativul nu este considerat o metodă de protecţie 100% sigură.

Care sunt simptomele

Tulpinile HPV sunt adesea denumite „cu risc redus“ (cele care cauzează negi) sau cu „risc ridicat“ (cele care cauzează cancer). În 90% din cazuri,sistemul imunitar al corpului elimină infecţia HPV în mod natural la doi ani,indiferent de tipul acestuia. La cele mai multe persoane infectate cu HPV nu apar deloc simptome sau probleme de sănătate,de aceea nici nu ştiu că sunt purtătoare. Doar uneori,anumite tipuri de HPV pot provoca negi genitali. Cea mai gravă consecinţă a acestui duşman tăcut este cancerul de col uterin căruia îi cad victime,zilnic,în România,şase femei.

Poţi să previi cancerul de col

Singura modalitate de protecţie e vaccinul anti-HPV,care se poate face fetiţelor cu vârsta de 11-12 ani sau în cazul femeilor mature,între 19 şi 26  de ani. Ideal,vaccinul trebuie administrat înaintea începerii vieţii sexuale,deoarece efectele acestuia scad pe măsura creşterii numărului de parteneri sexuali.

Efectele vaccinului anti-HPV scad odată cu creşterea numărului partenerilor sexuali

Fă-ţi testul Papanicolau

Cea mai gravă consecinţă a infectării cu HPV este cancerul de col uterin,care poate fi detectat din timp dacă faci anual testul Papanicolau. Testul Babeş-Papanicolau poate descoperi modificările premaligne ale colului într-o fază uşor de tratat,înainte de a se transforma în cancer. Se face,în general,o dată pe an,dar în anumite situaţii medicul poate recomanda efectuarea lui mai des sau mai rar. Astfel,dacă ai avut un test cu rezultat normal,iar analizele spun că nu ai fost infectată cu HPV,intervalul de timp la care poţi efectua un alt test Papanicolau poate fi prelungit până la trei ani,fiindcă în această perioadă o eventuală infecţie are o probabilitate foarte redusă de a duce la cancer dacă ai o imunitate normală. La persoanele cu imunitate scăzută,infecţia poate progresa mai rapid,aşa că testul se efectuează mai des.

Mai multe