Peneş Curcanul – ingredientul perfect pentru o nutriţie echilibrată

12 noiembrie 2012   Psihologie

Peneş Curcanul şi-a demonstrat calităţile într-un eveniment de live cooking, găzduit de Madame Pogany, în prezenţa presei, avându-i ca invitaţi speciali pe chef Daniel Wendorf şi pe dr. nutriţionist Anca Pantea-Stoian.

Carnea de curcan,bună pentru copii şi adulţi

Carnea de curcan are un conţinut nutritiv special,iar acest lucru o face să fie un aliment care nu trebuie să lipsească din meniul copiilor şi nici din cel al adulţilor. Însă curcanul este o pasăre pretenţioasă care are,la rândul său,nevoie de un stil de viaţă sănătos. De aceea,pentru a bifa şi la capitoul calitate,trebuie acordată o foarte mare atenţie modului în care curcanii sunt crescuţi.

Acesta este şi secretul cărnii de calitate superioară oferită de Peneş Curcanul– fără E-uri,adaosuri,conservanţi sau hormoni. Curcanilor Peneş li se asigură în permanenţă aer curat,temperatură optimă,hrană şi apă la discreţie. Puii,crescuţi în cele cinci ferme din Codlea şi Sighişoara,sunt foarte rasfăţaţi,încă din prima zi. Adăposturile lor au aşternuturi confortabile,păstrate în permanenţă uscate,curate şi încălzite la o temperatură recomandată ce variază în funcţie de etapele de creştere. Hrana este atent aleasă,asigurând o calitate deosebită cărnii şi un gust foarte savuros. Curcanii Peneş sunt hrăniţi în principal cu un amestec de cereale şi uleiuri vegetale care variază în conţinut,în funcţie de etapele de creştere şi de felul în care aceştia se dezvoltă.

Un aliment inteligent

Nutriţioniştii recomandă tot mai mult introducerea cărnii de curcan în alimentaţie,pentru un stil de viaţă sănătos. Motivele sunt numeroase şi au fost explicate pe larg de către invitatul special,dr. nutriţionist Anca Pantea-Stoian,în cadrul evenimentului organizat de Peneş Curcanul. Se spune despre carnea de curcan că este un aliment “inteligent” şi că stimulează starea de bine.

Explicaţia este simplă,principala calitate a cărnii de curcan este conţinutul însemnat de triptofan – un aminoacid esenţial capabil să stimuleze sinteza de dopamină,numită şi “hormonul fericirii”,unul din cei mai importanţi neurotransmiţă de la nivelul sistemului nervos. Pentru că este săracă în grăsimi,carnea de curcan se poate adapta oricărei diete:de la cele pentru slăbit,la cele de menţinere,în alimentaţia copiilor,în patologiile digestive şi în dietele de cruţare digestivă.

Conţinutul bogat de proteine,22 g /100 g carne,asigură buna funcţionare a organismului în ansamblu şi are efecte benefice pentru sănătatea pielii,a unghiilor şi a părului. De aceea,este recomandat să consumăm o cantitate de 200-250 g de carne de curcan pe zi.

Conţine multe substanţe nutritive

Dr. nutriţionost Anca Pantea-Stoiana mai vorbit şi despre alte beneficii ale cărnii de curcan. Complexul de vitamine B:B1,B2,B6 asigură o bună funcţionare a sistemului nervos dar şi o protecţie anticolesterol. Carnea de curcan conţine zinc suficient astfel încât să o plaseze printre cele mai bune alimente în stimularea imunitară,iar conţinutul de fier o recomandă printre tipurile de carne roşie care ajută organismul împotriva anemiei.

Curcanul asigură sănătatea aparatului cardiovascular,având un conţinut scăzut de colesterol,în special cel rău. Este un aliment indicat în diversificarea alimentaţiei copiilor – are o calitate mai bună,este recomandat de compoziţia sa,are mai puţine toxine şi este mai uşor de digerat. Un lucru important,consumul de carne de curcan ajută la combaterea insomniei prin prezenţa triptofanului,iar tratamentele pentru această patologie se bazează chiar pe această substanţă care se află doar în carnea de curcan.

De asemenea,carnea de curcan atrage după sine creşterea secreţiei de testosteron,de aceea este recomandată în alimentaţia bărbaţilor de peste 35 de ani,pentru combaterea infertilităţii.

Cum o prepari?

Carnea de curcan este unul din alimentele preferate ale bucătăriilor de top,datorită calităţilor sale dar şi a uşurinţei cu care se poate găti. Există deja sute de reţete de preparare delicioasă a cărnii de curcan,însă este o carne care te poate inspira la noi reţete şi tehnici de gătire creative şi apetisante. Acest lucru a fost demonstrat,în cadrul aceluiaşi eveniment,de cel de-al doilea invitat special – chef Daniel Wendorf,cu ajutorul celortrei reţete din carne de curcan Peneş preparate în timpul sesiunii de live cooking.

1. Piept de curcan Peneş stil Vitello Tonnato(felii reci de curcan gătit la cuptor,marinate cu dressing franţuzesc şi ton)

O reţetă creativă şi sănătoasă. Feliile pot fi folosite rapid de mame pentru un sandviş deloc plictisitor. Sosul franţuzesc contine lapte,smântână dulce,muştar,usturoi,oţet şi ulei de masline.

2. Piept de curcan Peneş En Papillote-gătit în hârtie pergament sau punguţă de hârtie,în suc propriu şi cu dressing de legume.

Peste carnea de curcan şi legume se toarnă puţină supă (stock) făcută din oasele de curcan. Supa de bază (stock) se poate congela şi poate fi pusă chiar în forme pentru gheaţă şi folosită,la nevoie,în cantitate mică. Este,de asemenea,un fel de mâncare foarte sănătos,care poate fi gata în 15 minute.

3. Piept de curcan Peneş şi crustă gratinată de seminţe de dovleac,cu piure de dovleac şi ghimbir

Crusta conţine seminţe de dovleac,pesmet şi puţin ulei de măsline. Este dovada că în bucătărie putem folosi,pe lângă ingrediente foarte atent alese şi multă creativitate,pentru un rezultat apetisant.

Extra info:

Compoziţie 100 gpiept de curcan Peneş:

70 g apă,22 g proteine,5 g lipide totale,2,5 mg fier,23 mg calciu,51 mg sodiu,290 mg fosfor,1 mg zinc,0,08 mg tiamina (vitamina B1),0,13 mg riboflavina (vitamina B2),0,8 mg niacina (vitamina B3),0,8 mg vitamina B6,0,3 mg vitamina D,10 mg magneziu,acid folic,seleniu. Valoare energetică-134 kcal.

Mai multe