Plante care-ţi uşurează digestia

27 decembrie 2012   Psihologie

Sarmale, cârnaţi, piftie, cozonaci... Sunt doar câteva din preparatele tradiţionale de Crăciun. Şi dacă te înfrupţi cu poftă din toate, mai mult ca sigur apar indigestiile însă, cu ajutorul câtorva plante, poţi uita de tulburările digestive!

Volbura,remediu pentru constipaţie

Când mănânci alimente grase,ai multe şanse să suferi de constipaţie. Dacă simptomele acesteia durează mai mult de o săptămână,ai nevoie de plante cu calităţi laxative. Din această categorie face parte volbura. Ceaiul de volbură se prepară prin infuzarea a două linguriţe de plantă la o cană de apă şi se bea dimineaţa,pe stomacul gol.

Coaja de stejar vindecă diareea

Diareea poate fi provocată de o alimentaţie neprielnică,cum este cea de Sărbători,de bacteriile prezente într-un aliment sau chiar de intoleranţa la un anumit produs.Ca să scapi de ea,poţi să foloseşti cu încredere coaja de stejar. Având un conţinut crescut de taninuri,substanţe cu acţiune benefică asupra florei intestinale,ea reduce din crampele intestinale şi din celelalte simptome deranjante cauzate de amestecarea alimentelor.

Prepară un decoct din două linguriţe de coajă de stejar la o cană de apă şi bea din acest amestec două căni pe zi,între mese,neîndulcit.

Leacurile cu păpădie te scapă de toxine

Păpădia deţine o mulţime de proprietăţi tămăduitoare.

Rădăcinile plantei conţin taraxacină,un ingredient foarte valoros în tratarea bolilor digestive,dar şi proteine,glucide,vitaminele A,B,C şi D.

Ceaiul din frunze,flori sau rădăcină de păpădie creşte secreţia digestivă şi activează procesul de de extragere a principiilor active din alimente.

În plus,scade colesterolul „rău”. Ca să-l prepari,pune o linguriţă cu păpădie uscată şi mărunţită în 250 ml apă clocotită,acoperă timp de aproximativ 10 minute,strecoară şi apoi bea patru căni pe zi,după mesele principale ale zilei.

La fel de utilă este şi tinctura de păpădie,care uşurează ficatul şi colonul de toxine.

Într-un borcan închis la culoare,pune 50 g de rădăcină mărunţită de păpădie şi las-o să stea 15 zile într-un loc umbros şi răcoros în alcool alimentar de 70 de grade.

Poţi să bei câte 40 de picături,de trei ori pe zi,diluate,în câte 100 ml de apă,deoarece este un excelent stimulent al funcţiei vezicii biliare.

Feniculul calmează durerile abdominale

Fenelul (feniculul) este o plantă aromatizantă  cu un conţinut ridicat de uleiuri esenţiale,care stimulează secreţia enzimelor digestive.

Principala substanţă activă din seminţele de fenicul o reprezintă anetolul,care inhibă spasmele tractului digestiv. 

Planta are virtuţi terapeutice deosebite în tratarea indigestiilor,constipaţiei,balonării,durerilor abdominale,colicilor şi enterocolitelor.

În plus,feniculul este un bun vermifug,tonic gastric,şi este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil.

Bea ceai din această plantă de trei ori pe zi,după mesele principale. Amestecă o linguriţă de fructe zdrobite cu 200 ml de apă fierbinte şi lasă să stea câteva minute la infuzat.

De asemenea,în caz de balonare,nu ezita să consumi seminţe de coriandru şi de fenicul,în părţi egale. Dacă vrei să le dai gust,poţi pune şi puţină sare.

Info

Dacă ai probleme cu stomacul şi ţi se face repede rău,ia o lingură cu miere şi seminţe de in înainte de masă!

Cicoarea stimulează funcţia biliară

De cele mai multe ori,digestia lentă poate fi cauzată de bila leneşă. 

Prăjelile,maioneza,băuturile carbogazoase,ceapa,usturoiul,carnea de porc şi dulciurile cu mult unt şi cacao fac adevărate ravagii în organism.  

Ca ajuţi bila să elimine toxinele în sânge,încearcă să bei infuzie din cicoare.

Ea se obţine din 15 g de frunze uscate la un litru de apă.

Se beau una-două căni pe zi,în special după o masă copioasă.

Mai multe