Postul Paştelui - beneficii pentru trup şi suflet
Se spune că postul este mama sănătăţii, un izvor de bucurie pentru trup şi suflet. Pentru a fi cu adevărat benefic, postul alimentar trebuie neapărat să fie însoţit de postul sufletului.
Din punct de vedere medical,postul nu este nici o perioadă de înfometare extremă,nici de supraalimentare cu produse permise.
Postul înseamnă cumpătare,moderaţie în tot ceea ce facem,inclusiv în mâncarea de post;reprezintă nu numai perioada în care renunţăm la mâncarea de dulce (produse de origine animală),dar înseamnă şi o perioadă de linişte sufletească,de împăcare cu sine însuşi (în primul rând) şi cu cei din jur,de iertare şi de bunătate.
Primăvara ne pune la dispoziţie o bogăţie de legume şi fructe,verdeţuri,alimente sănătoase pe care le putem utiliza (cu moderaţie) în perioada de post,surse de proteină vegetală,aminoacizi esenţiali,grăsimi sănătoase,glucide cu eliberare lentă,vitamine,minerale,antioxidanţi;ne asigură o alimentaţie diversificată şi echilibrată.
Proteina de origine animală (din carne,peste,lapte şi derivate) poate fi înlocuită cu proteină vegetală din soia,ciuperci,alge,seminţe,nuci,dar şi din leguminoase:mazăre,fasole,linte,năut,(bogate în proteine,vitamine,minerale,glucide cu eliberare lentă,grăsimi sănătoase,fibre;stimulează tranzitul intestinal,ajută la reglarea valorilor colesterolului şi glucozei sanguine).