Prepară-ţi propriile băuturi energizante

3 mai 2016   Psihologie

Aşa numitele “băuturi energizante” sunt la modă. Sunt băuturi nealcoolice preparate cu anumite stimulente cum sunt cofeina şi taurina, dar şi zaharuri care ajută în lupta împotriva oboselii. Dar sunt ele bune pentru sănătatea ta?

Oamenii spun că nu există reguli în ceea ce priveşte acest tip de băutură. Ei nu respectă cerinţele,nu sunt dietetice,şi cu toate că acţionează ca un stimulent,trebuie să fii atentă când le consumi din cauza efectelor adverse pe care le pot provoca dacă sunt băute în cantităţi mari sau dacă suferi de anumite boli.

Riscurile la care eşti expusă dacă bei băuturi energizante:

Riscul principal se află în cele două substanţe care se găsesc în ele. Taurina,care poate afecta creierul,şi glucuronolactona,care afectează rinichii. Un raport realizat de European Food Safety Authority (EFSA) a arătat că dacă sunt băute în fiecare zi,pot duce la dezvoltarea de anumite boli. Această băutură nu trebuie băută mai mult de 125 de ml pe zi.Una din principalele probleme ale băuturilor energizante sunt conţinutul în exces de cofeină şi conţinutul de calorii,care este mult prea mare decât la alte băuturi. În plus,consumul regulat de cofeină plus alcool,poate dăuna sistemului nervos şi provoacă durerile de cap. În plus,dacă consumi multe băuturi energizante,poţi suferi de aritmie şi probleme intestinale.

Cum să-ţi prepari propriile băuturi energizante: Cocos şi spirulină

-500 ml de apă de cocos

-o capsulă de spirulină

Pune în blender apa de cocos,apoi adaugi spirulina şi procesezi pentru a face un shake. Această băutură este bogată în substanţe nutritive care îţi dau energie. Apa de cocos este bogată în potasiu,iar spirulina conţine magneziu,aminoacizi esenţiali,dar şi vitaminele B1,B2 şi B6.

Portocală şi seminţe de in

-sucul de la două portocale

-2 linguri de ulei de seminţe de in

Prima dată,stoarce cele două portocale pentru a obţine sucul. Apoi,îl pui în blender cu cele două linguri de ulei de seminţe de in. Procesează-le bine,până când amestecul devine omogen. Apoi,îl pui în frigider pentru 10 minute,dacă vrei să-l bei rece. Vei obţine o băutură bogată în potasiu,magneziu şi vitamina C. În ceea ce priveşte uleiul de in,acesta are capacitatea de a reduce cantitatea de zahăr a portocalei în sânge,motiv pentru care este foarte bun pentru sănătatea ta.

Banană şi spanac

-o banană

-3 legături de spanac

-un pahar cu apă rece

Începe prin a spăla bine spanacul. Apoi,pui în blender banana pe care o decojeşti,împreună cu spanacul şi apa. Amestecă ingredientele până devin omogene. Dacă vrei,poţi adăuga şi câteva cuburi de gheaţă sau o lingură de miere. Această băutură este bogată în potasiu,fosfor şi magneziu,fiind substanţele nutritive care îţi oferă energie.

Mai multe