Proprietarii animalelor de companie au o inimă mai sănătoasă

15 februarie 2012   Psihologie

Persoanele care au animale de companie se bucură de o mai bună stare de sănătate a inimii, potrivit unui studiu japonez.

În urma cercetării,oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care deţineau orice fel de animal de companie aveau o variabilitate a ritmului cardiac mai ridicată. Acest lucru înseamnă că inima reacţionează mai bine la necesităţile organismului. Pe de altă partea,variabilitatea scăzută a ritmului cardiac a fost asociată cu un risc mai ridicat de a suferi din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Persoanele care au luat parte la cercetare suferea de diabet,hipertensiune sau colesterol ridicat. Pe lângă aceste probleme de sănătate,cercetătorii au luat în calcul şi stilul de viaţă al voluntarilor,inclusiv acest aspect al creşterii unui animal de companie. Circa 4 persoane din 10 aveau un animal de companie.

Fiecare voluntar a purtat un aparat de monitorizare a bătăilor inimii timp de 24 de ore. La posesorii de animale de companie,circa 5% dintre bătăile inimii aveau o durată diferită cu 50 de milisecunde,în timp ce la ceilalţi acest lucru se întâmpla pentru numai 2,5% dintre bătăile inimii,indicând o variabilitate mai mică a ritmului cardiac.

Explicaţia cercetătorilor ar fi aceea că animalele de companie reprezintă o formă de sprijin social,ducând la reducerea stresului şi la satisfacerea parţială a nevoii de companie.

Mai multe