Proprietăţile legumelor congelate
Legumele cumpărate în stare congelată sau cele pe care nu le consumi imediat şi le păstrezi la congelator nu sunt lipsite de elemente nutritive. Îţi dăm 4 motive să nu le eviţi!
Proprietăţile legumelor congelate-Îţi menţin valoarea nutriţională
După culegere,cu cât sunt supuse procesului de congelare mai curând,legumele îşi păstrează elementele nutritive într-o cantitate destul de mare. Vitaminele,mineralele,antioxidanţii sunt reţinute în interiorul legumelor,prin congelare. Cercetătorii de la Universitatea din Leicester,Anglia,au analizat valoarea nutriţională a legumelor congelate şi au ajuns la concluzia că,la congelator,se conservă antioxidanţii,inclusiv polifenolii,luteina şi betacarotenul din legume. După trei zile în care unele legume au fost păstrate la frigider şi altele la congelator,66% dintre cele congelateaveau o cantitate mai mare de vitamina C decât cele refrigerate.
Atenţie!
Evită să păstrezi legumele şi fructele prea mult timp la congelator. În cazul fructelor de pădure,după trei luni de la congelare,se reduce destul de mult cantitatea de antioxindaţi antocianine,care ajută la combatarea radicalilor liberi din organism.
Proprietăţile legumelor congelate-Nu au aditivi
Spre deosebire de legumele din conserve,cele congelate pe care le poţi cumpăra din marile lanţuri de magazine au avantajul de a nu conţine aditivi sau sodiu. Este valabil şi pentru fructe,cum sunt fructele de pădure.
Proprietăţile legumelor congelate-Îţi scurtează timpul pentru gătit
E mai uşor să pregăteşti mesele de peste zi,mai ales cina,când nu mai ai energie pentru spălatul şi tocatul legumelor. Legumele congelate sunt la îndemână,gata de fiert. La fel de mult te ajută să-ţi pregăteşti din timp legumele pentru mâncăruri,cum ar fi ciupercile,care au nevoie de o curăţare atentă. Le feliezi şi le depozitezi la congelator,gata să le adaugi în preparatele tale preferate. Pentru a păstra cea mai mare parte din elementele lor nutritive,alege să le prepari la aburi.
Extrapont
Te ajută să previi pierderile,nemaifiind nevoie să arunci resturile de legume în urma preparării mâncărurilor. Păstrează la congelator bucăţile de legume rămase!
Proprietăţile legumelor congelate – Sunt ideale în dieta de slăbit
Tocmai pentru că îşi păstrează elementele nutritive,legumele congelate sunt o alegere foarte bună pentru meniurile zilnice din timpul unei diete de slăbit. Spre exemplu,porumbul păstrat nu mai mult de 6 luni la congelator îşi menţin conţinutul de luteină şi zeaxantină,caroteboizi cu proprietăţi antioxidante care-ţi protejează ţesuturile de radicalii liberi şi te ajută să ai o vedere bună. La fel de bună în cura de slăbit este şi mazărea congelată. O jumătate de cană de mazăre de la congelator îţi aduce 13% din cantitatea de vitamina C necesară zilnic.