Puterea tămăduitoare a simţurilor

24 aprilie 2016   Psihologie

Felul în care percepi lucrurile prin simţuri nu este o abilitate dobândită, ci înnăscută. De-a lungul timpului, văzul, auzul, mirosul, gustul şi simţul tactil au fost obiectul unor studii aprofundate, oamenii de ştiinţă descoperind că au calităţi terapeutice de necontestat.

Auzul:terapia prin muzică

Când asculţi genul preferat de muzică,corpul secretă mai multă dopamină,o substanţă care influenţează stările pshice şi care produce plăcere. Studii recente arată că persoanele expuse la poluare fonică sunt mai susceptibile de a suferi de stres şi au un sistem imunitar slăbit. Specialiştii spun că muzica este un instrument terapeutic valoros pentru echilibru şi vindecare. Pentru unii oameni,aceasta,indiferent că e produsă de corzile unei viori sau de atingerea ţărmului de valurile mării,are beneficii pentru sănătate. De exemplu,conform unui studiu recent,unei bolnave de cancer i s-a atenuat greaţa cronică după ce a ascultat muzică clasică.

Văzul influenţează starea de spirit

Ceea ce vezi are un efect profund asupra minţii,corpului şi emoţiilor. În lunile de toamnă şi iarnă,când te bucuri mai puţin de lumina soarelui,mulţi suferă de aşa-numita depresie sezonieră. Plimbările în aer liber pot fi de un real ajutor persoanelor apatice în această perioadă a anului. Dar nu doar lumina îţi influenţează starea de spirit. Vizionarea de filme violente sau a anumitor emisiuni cu un mare impact emoţional slăbesc sistemul imunitar şi duc,în timp,la apariţia stresului. În comparaţie,imaginile liniştitoare relaxează corpul.

Mirosul poate calma durerea

Percepţiile prin simţul mirosului pot să te conecteze direct cu amintirile,emoţiile şi instinctele. Când miroşi o floare,de exemplu,absorbi o parte dintre moleculele sale,ceea ce face ca aromaterapia (terapia cu uleiuri esenţiale) să fie o formă de medicină naturală. În timpul inhalării unui parfum,aroma sa călătoreşte până la hipotalamus (organ din creier responsabil pentru reglarea unor funcţii ale corpului,cum sunt creşterea,somnul,răspunsurile emoţionale). Acest mesaj olfactiv ajunge apoi într-o zonă numită hipocampus,care este partea creierului responsabilă de memorie. Acest proces poartă numele de condiţionare neuro-asociativă,adică capacitatea organismului de a se vindeca când nasul inhalează un anumit miros. În acest fel,mirosul are puterea adesea de a declanşa anumite amintiri.

Zeci de studii arată că uleiurile esenţiale pot proteja sănătatea pe termen lung şi ameliorează simptomele unor boli comune. Ele scad nivelul de stres,micşorează durerea,îmbunătăţesc starea de spirit,reprimă poftele şi alungă greaţa.

Uleiul esenţial de rozmarin favorizează concentrarea,cel de grepfrut te binedispune,iar lavanda şi acele de molid te relaxează.

Gustul amar,secretul unei siluete de vis

Potrivit medicinei ayurvedică („ştiinţa veche“ sau medicina străveche indiană),produsele alimentare au şase gusturi:dulce,acru,sărat,picant,amar şi astringent. Fiecare dintre acestea are un efect unic asupra corpului şi oferă aroma care te convinge să mănânci cu plăcere sau,din contra,să refuzi un anumit aliment. Dacă incluzi toate aceste gusturi într-o masă,vei primi substanţele nutritive necesare organismului şi te vei simţi sătulă,explică specialiştii. În cazul în care unul sau mai multe gusturi lipsesc,este posibil să simţi nevoia de a ronţăi una-alta două ore mai târziu! Oamenii de ştiinţă spun însă că ar trebui să te concentrezi mai mult pe alimentele amare,căci acestea stimulează funcţionarea corespunzătoare a stomacului,a intestinului,a ficatului şi a vezicii biliare. Mai mult,substanţele amare din aceste produse dau senzaţia de saţietate şi sunt de un real ajutor în curele de slăbire.

Simţul tactil scade tensiunea arterială

Atunci când pielea este stimulată prin atingere,se eliberează mai multe substanţe chimice care întăresc imunitatea,îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi te ajută să adormi. Poţi să beneficiezi de efectele vindecătoare ale simţului tactil prin automasaj. Dacă te simţi stresată,foloseşte uleiuri calde,cum sunt cele de susan sau de migdale. În cazul în care eşti nervoasă,încearcă automasajul cu ulei rece de nucă de cocos,floarea-soarelui sau de măsline. Dacă ai devenit letargică,automasajul cu ulei de floarea-soarelui sau de muştar te va revigora. Dar uleiurile esenţiale nu au beenficii doar asupra sănătăţii tale psihice,ci şi a celei fizice. Îmbrăţişările,de exemplu,încetinesc bătăile inimii,scad tensiunea arterială şi estompează durerile.

Mai multe