Puterea vindecătoare a florilor

8 mai 2012   Psihologie

Ne bucurăm de frumuseţea lor în fiecare primăvară, fără să le cunoaştem şi puterile vindecătoare: e vorba de vedetele acestui sezon, florile. E timpul să descoperi ce remedii poţi prepara din petalele lor şi în ce afecţiuni îţi sunt recomandate.

Florile de liliac,leacul bolilor hepatice

Liliacul,acest arbust primăvăratic,înfloreşte spre sfârşitul lui aprilie,aşa că este timpul să te pregăteşti pentru o cură de sănătate.

De la această plantă poţi folosi florile,frunzele,mugurii şi scoarţa,care au efect vasodilatator,tonic,antireumatic şi astringent.

Afecţiunile în care sunt recomandate remediile cu liliac sunt bolile hepatice,cele respiratorii,digestive şi articulare.Cum prepari,cum foloseşti:

Infuzia din flori uscate de liliacatenuează stările de disconfort hepatic (balonări,stări de vomă,dureri sub coaste),stimulând producţia de bilă.

Unguentul cu flori de liliacse prepară din 40 g de flori de liliac,care se lasă la macerat într-un litru de ulei,timp de două săptămâni. Este indicat în durerile reumatice.

Frunzele de liliac,fierte 10 minute şi răcite,se aplică pe arsurile uşoare şi se lasă 24 de ore.

Iasomia te ajută să învingi depresia

Parfumatele flori de iasomie au numeroase întrebuinţări curative.

Atât sub formă de ceai,cât şi de ulei esenţial,iasomia este un remediu care-ţi vindecă trupul şi sufletul. Iasomia este recomandată dacă suferi de depresie,anxietate,atacuri de panică,insomnie,migrene şi dureri menstruale.

Decoctul de iasomie,preparat din 250 ml de apă şi 2 linguri de flori de iasomie,este excelent pentru afecţiunile bucale. Îţi clăteşti gura de câteva ori pe zi dacă ai abces,afte sau alte afecţiuni în această zonă. Decoctul are efect dezinfectant şi antiseptic.

Nu reuşeşti să adormi?Uleiul esenţial de iasomie are efecte calmante,aşa că foloseşte-l cu încredere. Poţi turna câteva picături în apa de baie sau să te ungi pe tâmple.

Infuzia de iasomiepreparată din 500 ml de apă şi 20 g de flori de iasomie uscate,băută zilnic,timp de două săptămâni,ameliorează simptomele depresive,atacurile de panică sau anxietatea.

Florile de salcâm ţin stresul la distanţă

Cine nu-şi aminteşte de delicioasele clătite cu flori de salcâm pregătite de bunica?

Ei bine,aceste bunătăţi au un puternic efect terapeutic,mai ales dacă ai trecut printr-o perioadă stresantă.

Urmările:migrene atroce,nopţi de insomnie,oboseală cronică,lipsă de concentrare.

E cazul să apelezi la remediile cu flori de salcâm care au efect calmant şi de somnifer.

Pregăteşte o infuzie de flori de salcâm,punând trei lnguriţe de plantă într-o cană de apă clocotită. Bei două căni de infuzie,pe zi,timp de o lună pentru a alunga migrenele şi oboseala excesivă.

Pentru insomnie,prepari o salată-somnifer cu flori de salcâm proaspete. În această salată mai adaugi două linguriţe de miere de salcâm,un măr ras şi doi ciorcini de flori de salcâm. Amesteci şi consumi salata în fiecare seară,timp de o lună.

Dacă suferi de anxietate,consumă două linguriţe de miere amestecată cu flori de salcâm în fiecare dimineaţă şi vei simţi efectul lor liniştitor.

Lăcrămioarele au grijă de inima ta

Parfumatele şi delicatele lăcrămioare deţin în cupa lor o mulţime de efecte vindecătoare.

Preparatele din lăcrămioare stimulează activitatea inimii şi calmează palpitaţiile.

Aceste plante sunt indicate şi în stările de convalescenţă şi ameţeli,dar şi ca diuretice şi antispastice.

Torni un pahar cu apă clocotită peste o linguriţă de flori de lăcrămioareşi laşi să fiarbă 10 minute. Dai la răcit,după care strecori şi bei câte o lingură,de trei ori pe zi. Acest decoct este un excelent tonic cardiac.

În uz extern,pui 5-8 flori de lăcrămioareîn jumătate de litru de oţet şi le laşi la macerat timp de 10 zile,agitând des compoziţia. După ce ai strecurat,te ungi pe locurile dureroase,mai ales când e vorba de migrene.

Mai multe