Roşiile, fructele benefice pentru sănătate

29 mai 2014   Psihologie

Roşiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Deşi mulţi consideră că roşia este o legumă, ea este de fapt un fruct. Iată de ce este bine să le incluzi în alimentaţie!

Protejează pielea de razele soareluiPe lângă vitamine,acid folic,fibre şi multă apă,roşiile conţin beta-caroten (pigment roşu-portocaliu) şi licopen. Beta-carotenul protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Licopenul,un antioxidant care poate combate acţiunea radicalilor liberi (molecule sau ioni care pot afecta celulele sănătoase şi sistemul imunitar),ajută pielea să fie mai puţin sensibilă la razele ultraviolete,prevenind apariţia ridurilor.Întăreşte oaseleDatorită vitaminei K şi a calciului,consumul de roşii contribuie la întărirea sistemului osos. Totodată,licopenul previne apariţia osteoporozei,îmbunătăţind calitatea masei osoase.  Luptă împotriva canceruluiAcest fruct poate fi consumat atât gătit,cât şi crud. Datorită licopenului,consumul de roşii ţine la distanţă bolile de inimă,asteroscleroza,cancerul de sân,de prostată,pulmonar,ovarian,de vezică,pancreas şi de colon.Întăreşte fierele de părDacă îţi cade părul,introdu în alimentaţie roşii.Acestea conţin vitamina A,care ajută firele de păr să fie mai rezistente şi mai strălucitoare.Reglează nivelul glicemieiÎn roşii se găseşte şi cromul,un mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge. Totodată,acest mineral înhibă consumul de alimente dulci.Îmbunătăţeşte vedereaDacă vrei să ai ochi sănătoşi,consumă cât mai multe roşii. Vitamina A,care se găseşte în acestea,îmbunătăţeşte vederea şi previne apariţia afecţiunilor ochilor. Specialiştii spun că dacă consumi regulat roşii ai mai puţine şanse să suferi de degenerare maculară,o boală gravă a ochilor.

Citeşte şi:

De ce este bine să ţinem o cură de roşii

Consumul de roşii previne atacurile cerebrale

Mai multe