Sarea creşte tensiunea arterială? Răspuns pe înţelesul tuturor

20 octombrie 2015   Psihologie

Sarea este ingredientul prezent aproape în toate preparatele din bucătăria românească, fie că este vorba de salate, fel principal sau deserturi. Însă, tot ceea ce este în exces strică. Aşadar, sarea creşte tensiunea arterială?

Există numeroase feluri de sare:de masă,grunjoasă,roz,cristalizată,marină sau aromatizată cu diverse ierburi.

Sarea de masă este cea fină şi care este îmbogăţită cu iod,o substanţă esenţială pentru menţinerea sănătăţii. Însă,pe lângă iod sarea mai conţine sodiu,potasiu,magneziu şi calciu,substanţe minerale care asigură sănătatea sistemului osos.

Sarea creşte tensiunea arterială?

Pe de altă parte,cazurile de hipertensiune arterială sunt din ce în ce mai dese,iar complicaţiile ei pun sănătatea în pericol. Ea este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral,boli cardiovasculare,anevrisme sau afecţiunile ale rinichilor. O tensiune arterială normală este în jur 120/80 mmHg sau chiar mai puţin. Cei care au între 120-139/80-89 sunt prehipertensivi,iar orice persoană care are peste 140/90 mmHg este hipertensivă.

Printre factorii care duc la creşterea tensiunii arteriale se numără carenţele nutritive,problemele tiroidiene,afecţiunile renale şi anumite alimente sau medicamente. Întrucât sareaconţine sodiu,acesta favorizează retenţia de apă. Din acest motiv inima depune mai mult efort pentru a pompa sângele către vene si artere,ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale.

Prin urmare da, sarea creşte tensiunea arterială.

Surse de sodiu

Sodiul nu se găseşte doar în sarea de masă,ci şi în alimentele procesate din comerţ,bogate în sare,ceea ce duce involuntar la creşterea consumului de sare. Chiar şi sarea de mare conţine o cantitate însemnată de sodiu. Pentru a păstra tensiunea în limite normale este recomandat să nu se depăşească cantitatea de 1500 de mg de sodiu pe zi,adică o jumătate de linguriţă.

Mai multe