«Se iau antibiotice în caz de viroze respiratorii?»

22 ianuarie 2013   Psihologie

Ne aflăm în plin sezon al virozelor respiratorii şi din această cauză mulţi dintre noi se tratează, după ureche, cu antibiotice. Care sunt consecinţele, află în cele ce urmează!

Pe lângă faptul că antibioticul nu are nici un efect benefic,îţi mai face şi rău. El va omorî o serie de bacterii bune din tubul tău digestiv-sau din alte locuri-tract urogeninal,spre exemplu,ducând la proliferarea fungilor,ciupercilor sau a unor bacterii pe care le ai în corp,dar care sunt ţinute sub control de floră bacteriană bună. 

Cu alte cuvinte,te poţi alege cu colită pseudomembranoasp sau cu o candidoză. Şi astfel eşti forţat să iei alte pastile,pentru a trata afecţiunile declanşate de alte medicamente. Totul pentru că ai luat nişte pastile fără rost. 

O altă greşeală frecvent întâlnită este automedicaţia cu produse pe bază de paracetamol-nenumărate tipuri de pliculeţe efervescente pentru gripă şi răceală conţin paracetamol. Dacă iei o doză prea mare de paracetamol,te poţi trezi cu toxicitate hepatică. Şi nu este prea greu să atingi o doză mare în câteva zile,dacă asociezi aiurea pliculeţe de două tipuri cu pastile. Mai ales,dacă ai o hepatită cronică sau dacă eşti expus altor medicamente hepatotoxice pentru alte afecţiuni,nu este cazul să le iei,înainte de a consulta un medic. 

Cu medicamentele nu e de glumit,  fie că este vorba doar de banalul paracetamol. Se poate ajunge la insuficienţă hepatica gravă cu deces de la supradozarea de paracetamol.

Aşadar,multă atenţie când luaţi medicamente! În cazul în care nu consultaţi un doctor,citiţi bine prospectul înainte de a le lua!

Pe dr. Andrei Laslău îl găsiţi pe www.facebook.com/drlaslauandreişi pe pagina oficială-www.andreilaslau.ro.

Mai multe