Secrete din ceaşcă: de unde vin minunatele arome ale cafelei

19 martie 2016   Psihologie

Aroma şi gustul cafelei depind în primul rând de tipul arborelui care dă fructele, apoi de condiţiile de sol şi de climă în care cresc arbuştii. Sunt importante şi condiţiile de prelucrare, ca să ai în ceaşcă un lichid parfumat.

Arabica versus Robusta

Două mari specii de arbuşti de cafea dau cafea de calitate:Arabica şi Robusta. Ambele specii cresc în regiunile ecuatoriale,dar la altitudini diferite. Arbustul de Arabica,constituind trei sferturi din producţia mondială,creşte la altitudini de peste 1.000 de metri. Recolta de fructe de la fiecare arbust este mai mică,iar conţinutul de cofeină este mai scăzut. Arborele Robusta creşte la altitudini de până în 700 metri,are randament mai mare pe plantă şi conţinut mai mare de cofeină.

O băutură cu note de caramel

 Cafeaua Arabica este recunoscută că fiind superioară calitativ cafelei Robusta. La Arabica,băutura preparată din boabele măcinate este mai rafinată,mai aromată,cu note fructate şi e mai bogată în zahăr natural. Are o aciditate plăcută şi e mai puţin astringentă,prezentând note de caramel după ce ai înghiţit lichidul. Mirosul cafelei Robusta e mai degrabă neutru. Nu este foarte aromată. În amestecuri cu Arabica (mai ales în amestecurile pentru espresso),Robusta dă însă caracter băuturii.

Fructe de culori diferite

Pe o ramură de arbust pot exista fructe de culori diferite,ceea ce indică grade diferite de coacere,un nivel de zahăr diferit,deci arome diferite. Boabele verzi sunt încă crude,cele galben-verzui sunt semi-coapte,cele roşii sunt coapte. Şi din fructele supracoapte sau stafidite se obţine o cafea excelenţă. Odată culese,fructele sunt separate şi prelucrate pe culori.

Ce este cafeaua naturală

Între boabele de cafea aflate la interiorul fructului şi pulpă,există un lichid alcătuit în proporţie de 80 la sută din zahăr şi 20 la sută din apă. Acesta este mucilagiul. Când fructul e lăsat să se usuce direct la soare,mucilagiul intră în boabe,indulcindu-le în mod natural. Cafeaua obţinută prin uscare directă la soare – aşa numită cafea naturală – este considerată a fi cea mai bună calitativ,având conţinutul cel mai mare de zahăr şi aciditate mică.

Mai multe