Semne că mănânci prea multă sare

26 ianuarie 2016   Psihologie

Consumul excesiv de sare poate duce, pe termen lung, la probleme grave de sănătate. De aceea, este bine să ţii cont de câtă sare consumi.

Sarea de masă conţine 40% sodiu şi 60% clorură,ceea ce înseamnă că fiecare linguriţă de sare oferă aproximativ 2.000 de miligrame de sodiu. Medicii recomandă consumul a 2.300 de miligrame de sodiu pe zi (aproximativ o linguriţă de sare). Din fericire,există câteva semne care te avertizează că ai depăşit doza recomandată de medic.

Sete excesivă

Sodiul este vinovat de nevoia excesivă de a bea apă. Pe măsură ce creşte aportul de sare,creierul este avertizat că organismul are nevoie de apă,motiv pentru care apare nevoia de a consuma cât mai multă apă.

Balonare

Senzaţia de balonare care apare după consumarea în exces a sodiului este rezultatul retenţiei de lichide,ceea ce face să te simţi inconfortabil. În plus,creşte volumul de sânge,obligând inima să lucreze mai greu.

Edem

Consumul excesiv de sare este unul dintre primele 10 motive pentru umflarea gleznelor şi a picioarelor.

Când consumi multă sare,creşte nivelul de sodiu,corpul fiind nevoit să reţină apă în ţesuturi,situaţie care duce la umflare. Această umflare,denumită edem,afectează diferite părţi ale corpului,dar de multe ori apare pe faţă,mâini,picioare,glezne şi picioare.

Pofte

Când ţi-e poftă de alimente sărateeste posibil ca acesta să fie un semn care te avertizează că ai consumat prea multă sare.

Hipertensiune arterială

Sarea în exces obligă organismul să reţină apă. Această apă stocată în plus creşte tensiunea arterială şi pune presiune pe rinichi,artere,inimă şi creier. Presiunea arterială suplimentară cauzată de consumul de sare pune efort suplimentar pe partea interioară a arterelor. Pentru a face faţă acesti situaţii,muşchii din pereţii arterelor devin mai puternice şi mai groase.

Sfaturi pentru reducerea consumului de sare

  • Evită alimentele procesate. Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii,aproximativ 75% din sodiul pe care îl consumăm nu provine de la sarea pe care o punem în mâncare,ci mai degrabă din alimentele procesate.
  • Foloseşte condimente pentru a da gust mâncării. Sarea nu este singura opţiune.  Poţi da gust mâncării punând suc proaspăt stors de lămâie.
Mai multe