Sfatul expertului: Păstrarea calmului în caz de acvaplanare

28 noiembrie 2016   Psihologie

Nokian Tyres publică rezultatele unui studiu potrivit căruia toamna şoferii consideră că cele mai mari riscuri în trafic sunt depăşirile periculoase, nepăstrarea distanţei corespunzătoare faţă de vehiculul precedent, acţiunile neaşteptate ale celorlalţi şoferi, viteza excesivă şi acvaplanarea.

Riscul acvaplanării este cât se poate de real în special în timpul ploilor torenţiale abundente. Anvelopele de calitate şi presiunea corectă a pneurilor reduc acest risc,însă cel mai important lucru este ca şoferii să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în mod corespunzător.

„Când maşina începe să derapeze pe pelicula de apă creată pe carosabil,şoferul nu trebuie să frâneze. În schimb acesta trebuie să apese ambreiajul şi să ridice piciorul de pe pedala de acceleraţie pentru a reduce viteza. De asemenea este important să menţină traiectoria maşii în direcţia de deplasare. Dacă roţile sunt virate mult dreapta sau stânga,odată cu recăpătarea aderenţei există riscul unei schimbări bruşte de direcţie la care şoferul este în imposibilitate de a reacţiona. În plus,şoferul nu trebuie să accelereze pe parcursul producerii fenomenului de acvaplanare”,spune Matti Morri,Director Tehnic Serviciul Clienţi la Nokian Tyres.

Află cum să-ţi păstraezi calmul în caz de acvaplanare pe autoexpert.ro 

Mai multe