Sfaturi la cumpărături: fără margarină!

1 octombrie 2014   Psihologie

Sunt destul de multe persoane care consumă margarină în perioadele de post sau părinţi care pregătesc copiilor sandvişuri cu margarină.

De ce? Pentru că e mai ieftină decât untul,pentru că o găsim disponibilă de cumpărat în cantităţi mai mari decât untul,pentru că vedem reclame la televizor unde ni se prezintă margarina ca un aliment sănătos,plin de vitamine,pe care îl consumă copiii campionilor mondiali.

Ce scrie pe “cartea de identitate” a margarinei?

Pe eticheta margarinei scrie “100% vegetal”. Dar ingredientele,aţa cum sunt înşirate pe etichetă,indică mai degrabă un produs 100% artificial. Ingredientele pe care le citim în general pe eticheta margarinelor din comerţ sunt:apă (75%),uleiuri vegetale rafinate şi uleiuri vegetale hidrogenate în proporţii nespecificate,emulgator E 471 – mono gliceride ale acizilor graşi,conservanţi E 202 – sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii),acidifiant E330 – acid citric,arome nedefinite,coloranţi E 100 – curcumină (provoacă alergii),E 160b – anatto (neevaluat ştiinţific în totalitate).

Conţine,de asemenea,vitamine liposolubile A,E,D şi hidrosolubile B1,B2,B6,B12,B9 în dozele zilnice recomandate la 100 gr. de produs. Nu se specifică,însă,dacă vitaminele sunt naturale sau de sinteză,existând o diferenţă mare de biodisponibilitate între acestea.

Află mai multe informaţii utile AICI.

Mai multe