Sfaturi pentru a preveni alergiile alimentare

12 iunie 2015   Psihologie

În lume, milioane de persoane fac alergii alimentare, factorul declanşator putând fi chiar banalele fructe sau legume, dar şi produse de origine animală (lapte, ouă). De cele mai multe ori, persoanele sensibile sunt cele care dezvoltă şi alte tipuri de alergii.

Ce este şi cum se manifestă

Alergia alimentară este reacţia anormală a sistemului imunitar,care reacţionează ca şi cum anumite produse ar fi  „otrăvuri” pentru organism. De aceea,reacţiile alergice pot fi violente,chiar grave:roşeaţă a pielii şi mâncărimi,greaţă,vomă,diaree,dificultăţi la înghiţire,umflături la nivelul feţei,dificultăţi de respiraţie,ba chiar şoc anafilactic. În caz de reacţie severă,suferindul trebuie dus imediat la urgenţă.

Cum previi

Dacă ştii la ce alimenteeşti alergic,trebuie să-l excluzi din alimentaţie. De asemenea,verifică permanent,prin citirea etichetelor,care e compoziţia semipreparatelor şi preparatelor cumpărate din magazin,a deserturilorde-a gata,căci chiar şi urmele dintr-un ingredient cu potenţial alergen pot declanşa reacţii nedorite. Uneori,pot să apară aşa-numitele alergii încrucişate – medicul îţi va spune de ce alimente şi alergeni să te fereşti. Spre exemplu,dacă eşti alergică la caise,poţi să ai o reacţie alergică şi la obiectele din latex. Alergiile încrucişate pot fi declanşate de familii asemănătoare de alimente:fructe cu coajă (migdale,nuci,alune),rozacee (caise,căpşuni,zmeură) şamd. La copil,când vine vremea diversificării,observă-i cu atenţie reacţiile la alimentele cu potenţial alergen. 

Mai multe