Sfaturi pentru o minte ascuţită

5 decembrie 2011   Psihologie

Cu toţii avem acele momente când uităm unde ne-am pus ochelarii sau un alt obiect util, numele unui prieten pe care de abia ni l-am făcut sau descoperim la supermarket că am uitat acasă lista de cumpărături.

Aceste lapsus-uri sunt normale,mai ales în cazul persoanelor care au trecut de prima tinereţe. Însă,există câteva modalităţi prin care îţi poţi îmbunătăţi capacitatea mentală,oferite de prevention.com.Mănâncă peşte la cină o dată pe săptămânăCercetările arată că menţinerea sănătăţii creierului prin consumul de alimente sănătoase şi optarea pentru activităţi fizice ajută menţinerea funcţiilor cognitive,îmbunătăţirea memoriei şi a puterii de concentrare. O dietă echilibrată,bogată în aminoacizi esenţiali,Omega-3,minerale şi vitamine previne apariţia lapsus-urilor.

Există numeroase studii care arată că Omega 3 contribuie la menţinerea sănătăţii creierului. Persoanele care consumă peşte cel puţin o dată pe săptămână reduc cu 60% riscul de a dezvolta Alzheimer,potrivit unei cercetări realizată la Centrul Medical Universitar Rush din Chicago. Acest lucru se datorează unui tip de acid gras Omega-3,care se găseşte,mai ales în somon,ton,halibut,păstrăv,macrou şi sardine.

Când vine vorba de sănătatea creierului,unul dintre factorii pe care îi neglijăm este stimularea mentală. Provocările intelectuale sunt bine venite,deoarece contribuie la menţinerea potenţialului intelectual şi la prevenirea pierderilor de memorie,odată cu înaintarea în vârstă. Aşadar,încearcă să te îndepărtezi de stresul cotidian câteva minute pe zi şi "pune-ţi" creierul la treabă într-un stil plăcut. Optează pentru jocurile de strategie,deoarece îţi stimulează creierul.

O zicală cunoscută spune că o minte sănătoasă să află doar într-un corp sănătos. Iar pentru a avea un corp sănătos este necesar să faci,în mod regulat,exerciţii fizice. Exerciţiile cardiovasculare oxigenează creierul şi,implicit,stimulează funcţiile cognitive. De asemenea,acestea întăresc vasele sanguine şi previn aparţia afecţiunilor care pot avea un impact negativ asupra funcţiilor cognitive.

Dacă te îndoieşti de beneficiul relaţiilor sociale,ia în considerare ceea ce spun experţii. Aceştia sunt de părere că socializarea ajută la formarera rezervelor cognitive,pe care creierul le foloseşte în momentele sale de declin. De asemena,socializarea îţi menţine mintea ascuţită şi reduce nivelul cortizolului,hormonul stresului.

L-carnitina este un amino-acid care te ajută să îţi păstrezi memoria pe timp îndelungat,prevenind deterioarea creierului. Pe lângă faptul că se găseşte în inimă şi în muschi,L-carnitina poate fi obţinută,în special,prin consumul de carne.

Mai multe