Sfaturi utile pentru masa de Paşte

25 aprilie 2016   Psihologie

Pentru că se apropie una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, Paştele este vital să ţinem cont de câteva sfaturi, pentru ca trecerea de la post la consumul de preparate cu carne şi lactate să nu ne afecteze în vreun fel.

„Trebuie să ne asigurăm că facilităm trecerea organismului nostru de la un regim alimentar sărac în grăsimi şi proteine animale,bogat în legume şi fructe,la dieta de sărbătoare,complet diferită de cea anterioară. Dieta de sărbătoare ne solicită corpul,forţându-l să funcţioneze la capacitate maximă de digestie (pe toate căile lui metabolice) şi poate să genereze semne şi simptome de surescitare“,ne spune Dr. Luminiţa Florea,medic specialist diabet,nutriţie şi boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita-Diagnostic şi tratament.

Cum să găteşti alimentele

Carnea de miel,drobul sau ouăle trebuie preparate cât mai dietetic,primăvăratic:la cuptor,la abur,la grătar,prin fierbere,evitând pe cât posibil prăjelile sau alimentele cu un conţinut mare de grăsimi animale sau uleiuri. „Preparatele grele vor fi acompaniate de cât mai multe vegetale proaspete şi legume de sezon“,explică medicul Luminiţa Florea. De asemenea,doctorul îndeamnă la moderaţie privind dulciurile,făinoasele,dar şi băuturile dulci carbogazoase sau alcoolice.

În plus,este bine să consumi porţii cât se poate de mici de alimentele cu digestie dificilă (friptura de miel sau ied,drobul,ouăle,cozonacul,pasca) şi porţii cât mai generoase de fructe şi legume-surse naturale de fibre,care ajută la digestia alimentelor mai puţin digerabile.

Idee de meniu „prietenos“,dar tradiţional de Paşte recomandat de medicul Luminiţa Florea

Mic dejun

Varianta 1:1-2 felii de cozonac cu lapte sau cafea (respectiv derivate din lapte-sana,kefir,lapte bătut); 

Varianta 2:o bucată medie de pască (un triunghi cam cât o palmă) cu lapte sau cafea;

Prânz

Varianta 1:o bucată mică/ medie de friptură de miel/ ied (aprox,cât o palmă) cu o salată generoasă de primăvară drept garnitură;

Varianta 2:o porţie mică/ medie de drob,alături de ouăle roşii tradiţionale (max 1-2 buc) cu multe legume de sezon lângă ele (ridichi,ceapă sau usturoi verde,salate,roşii,castraveţi);

Cină

De evitat carnea,drobul sau ouăle (pe care le-am avut deja în meniul din timpul zilei),de preferat în schimb brânzeturile (brânză dulce,caş,mozarela,brânză telemea) sau peştele/ fructele de mare,alături de legume la grătar sau salate de crudităţi.

Mai multe