Sfecla, secretul tău revitalizant

20 ianuarie 2012   Psihologie

Cauţi o cale să „păcăleşti” afecţiunile de sezon? Ce‑ai zice de o cură cu sfeclă? Luptă împotriva răcelilor, infecţiilor urinare, tulburărilor cardiace... Mai mult de atât, sfecla roşie e indicată în alimentaţia gravidelor, fiind ideală în dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Tu ce motive ai să nu o încerci?

Îţi protejează inima

Temperaturile scăzute îngustează vasele de sânge,provocând „întreruperi” ale aprovizionării cu sânge, fapt care duce la creşterea tensiunii arteriale.

Nu te îngrijora! Cura cu sfeclă este un bun adjuvant în hipertensiune. Dă rezultate foarte bune dacă o mănânci coaptă la cuptor, sub formă de salată,cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline presat la rece.

Vitamina C din lămâie şi acizii graşi de tip Omega 3 din uleiul de măsline îţi protejează inima.

Indicată în alimentaţia gravidelor

Femeile însărcinate pot include în alimentaţie sfecla, o rădăcinoasă bogată în acid folic, necesară bunei dezvoltări a bebeluşului.

Mai mult,sfecla protejează gravidele de neplăcerile din sarcină:varice,tensiune mare şi carenţe de minerale şi de vitamine.

Studiile mai arată că un pahar cu suc proaspăt de sfeclă pe zi previne malformaţiile bebeluşilor încă din pântecele mamelor.

De ajutor în infecţii urinare

Infecţiile urinare provocate de calculii renali pot fi prevenite dacă urmezi profilactic o cură cu suc de sfeclă amestecat cu suc de morcov şi de ţelină.

Bei ­câte două pahare cu suc,unul dimineaţa şi unul seara. Băutura are efect ­diuretic,protejează rinichii,reface ţesuturile şi ajută la eliminarea calculilor. În plus,reduce inflamaţiile şi calmează durerile provocate de infecţie.

Te simţi vlăguită şi fără poftă de viaţă? Înlătură aceste neplăceri cu un energizant natural din sfeclă. Iată cum îl prepari! Pui în storcător o sfeclă, doi morcovi,un măr şi o pară şi sucul rezultat îl bei la micul dejun.

Este remineralizant şi susţine organismul în perioadele de oboseală şi de stres prelungit. De asemenea,sucul mai e indicat persoanelor care se află în convalescenţă şi care suferă de anemie.

Proprietăţi 40 kcal/100g

1,3 g

0,1

9

260 g

34 g

20 mg

0,7 g

Salată de sfeclă roşie cu hrean

Ingrediente:

1/2 kg sfeclă

1 rădăcină de hrean

chimen

oţet balsamic

ulei de măsline

sare

piper

Preparare:

Speli bine sfecla şi o pui la cuptor. După ce s-a copt,o razi sau o tai cubuleţe şi o aşezi în­­tr-un castron.

Dai pe răzătoare hreanul şi-l pui peste sfeclă. Adaugi, după gust, ulei de măsline,oţet balsamic, chimen râşnit, sare şi piper şi amesteci bine salata. 

Proprietăţi sănătate:

Dacă suferi de litiază biliară sau renală sau,pur şi simplu, vrei să te regenerezi după o perioadă grea,salata de sfeclă este un aliment complet, bogat în betalaină,o substanţă care reface ţesuturile ,creşte rezistenţa şi previne formarea tumorilor canceroase.

Supă-cremă de sfeclă roşie

Ingrediente:

1 sfeclă

2 morcovi

3 cartofi

1 rădăcină de pătrunjel

1 ceapă

1 ceaşcă suc de roşii

leuştean

1 lingură unt

sare

Preparare:

Cureţi de coajă sfecla,ceapa,morcovii, cartofii şi rădăcina de pătrunjel. Le tai cubuleţe şi le pui la foc.

Când au fiert,le strecori (nu arunci zeama) şi le pasezi în oala în care faci supa-cremă. Adaugi untul şi sarea.

Din când în când,adaugi zeamă peste piureul de legume.

La final,adaugi sucul de roşii şi laşi supa-cremă să mai dea o dată în clocot.

O serveşti cu crutoane şi cu smântână proaspătă şi cu leuştean.

Sfecla fiartă ajută la detoxifierea colonului, normalizează tranzitul intestinal şi ajută la menţinerea tonusului în sezonul rece.

Mai mult, sfecla e indicată în diabetul de tip I şi II, deoarece reglează glicemia.

Frunzele de sfeclă, sursă de vitamina C

Frunzele de sfeclă pot fi folosite în alimentaţie. Adăugate în supe sau în ciorbe,dau un plus de savoare şi de vitamine (conţin 40 mg vitamina C,la 100 g).

Le mai poţi folosi în scop medicinal, în tratarea inflamaţiilor pielii (degerături,arsuri,julituri etc.), fierte şi zdrobite, sub formă de cataplasme. Cicatrizează şi reduc usturimea dacă sunt aplicate de două ori pe zi,dimineaţa şi seara.

Mai multe