Şi femeile au o criză a vârstei mijlocii

21 mai 2016   Psihologie

Deşi se vorbeşte mult de criza vârstei mijlocii prin care trec bărbaţii, un lucru mai puţin ştiut este că le poate afecta şi pe femei. Află ce poţi face dacă treci printr-o astfel de perioadă dificilă.

Cum se manifestă

Când trec prin criza vârstei mijlocii,multe femei simt nevoia să facă schimbări radicale. Unele îşi vopsesc diferit părul,altele îşi caută noi pasiuni-prin toate aceste lucruri vor să compenseze anumite lipsuri şi nemulţumiri. Studiile arată că femeile intră în această etapă între 25 şi 55 de ani,iar criza poate ţine între câteva luni şi chiar zeci de ani. Le afectează în special pe cele care se dedică prea mult serviciului,care au eşecuri repetate sau care se află tot timpul în situaţii stresante. Cele mai frecvente simptome ale crizei vârstei mijlocii sunt migrenele,dispoziţia proastă,oboseala,pierderea apetitului sexual,creşterea în greutate.

Info

Spre deosebire de bărbaţi,femeile trec mai repede peste criza vârstei mijlocii.

De ce apare

Felul în care fiecare femeie trece prin crizavârstei mijlocii ţine de tipul de personalitate,spun psihologii,dar mai ales de răspunsul la întrebarea „Câte dintre visele mele din adolescenţă sau tinereţe s-au împlinit până la această vârstă şi câte mai au şanse să devină realitate?“. Femeile intră iniţial în această etapă de frământări emoţionale din cauza stresului asociat cu primele semne ale îmbătrânirii fizice. În multe cazuri,se adaugă dileme legate de alegerile de viaţă. Criza vârstei mijlocii este un moment de bilanţ,atrag atenţia psihologii,dar,din păcate,bilanţul se face sub presiune,persoanele în cauză având impresia că nu le-a mai rămas mult timp la dispoziţie ca să-şi îndeplinească anumite dorinţe.

Sfatul specialistului

Luciana Grosu,psiholog clinician

Mişcarea sub toate formele ei (sport,dans,excursii în natură sau pur şi simplu promisiunea de a ieşi mai des din casă) ajută. Este important mai ales să încercăm lucruri noi şi să ne facem prieteni. Trebuie să ştim să facem diferenţa între ce ne dorim pentru noi şi ce ne dorim pentru că este dezirabil din punct de vedere social. Este inutil să suferim pentru lucrurile care ne lipsesc în ochii celorlalţi,dar de care ştim că nu am avea neapărat nevoie. În plus,este indicat să nu mai acordăm atâta importanţă aşteptărilor celor din jur. 

Mai multe