Slăbeşte ţinând post

18 martie 2018   Psihologie

 În afară de purificarea sufletului, multe dintre noi ne gândim la perioada postului ca la o ocazie perfectă pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate peste iarnă. Însă renunţarea la lactate şi la carne nu garantează automat şi pierderea în greutate.

Pâine, cu moderaţie

Deoarece ouăle şi lactatele au fost excluse de la micul dejun, avem tendinţa să le suplinim cu mai multă pâine, combinată cu zacuscă, salată de vinete sau pateuri vegetale. Însă pâinea albă, consumată fără măsură, are aport energetic mare – la fel şi pastele din făină albă sau orezul. Le poţi înlocui cu produse similare, preparate din făină integrală – pe care le consumi, desigur, cu măsură. Limitează-te la 1-2 porţii de paste pe săptămână şi la 2-3 felii de pâine pe zi.  

Ce legume şi fructe alegi

Legumele sunt cele mai bune ingrediente în zilele de post. Asta nu înseamnă că poţi să le găteşti oricum şi să le mănânci în orice cantitate vrei. Cartofii sunt bogaţi în calorii, mai ales atunci când sunt prăjiţi, şi trebuie consumaţi mai rar. De fapt, ar trebui să elimini complet prăjelile din alimentaţia ta şi să le înlocuieşti cu mâncăruri fierte sau preparate la cuptor. Poţi alege lintea, fasolea, ciupercile şi guliile. Dă prioritate supelor, ciorbelor răcoritoare şi săţioase. Profită de vedeţurile de sezon: ceapă verde, urzici, spanac, ştevie, lobodă. Nu uita nici de fructe, cele uşor acrişoare fiind mai recomandate, deoarece au în componenţa lor mai puţină fructoză.

Sfat CPF

Evită produsele de post din comerţ, cum sunt cele pe bază de soia, deoarece au aport energetic crescut.

Alimente permise: paste integrale, dovlecei, ciuperci, fasole uscată, fasole verde, mazăre, linte, mere, pere, portocale, ananas, spanac, urzici.

Alimete interzise: pâine albă, produse de patiserie dulci şi sărate, orez, chipsuri.

Exemple de meniu

Mic dejun: 2 felii de pâine cu zacuscă de vinete, o cafea neagră

Gustare: o portocală

Prânz: ghiveci de legume

Gustare: 2 pătrăţele de ciocolată neagră

Cină: Supă-cremă de mazăre

Mic dejun: cereale integrale cu lapte vegetal

Gustare: o mână nuci

Prânz: paste integrale cu sos de roşii

Gustare: un măr

Cină: salată de crudităţi cu măsline şi zeamă de lămâie

Mic dejun: 2 felii pâine integrală cu salată de vinete, fără maioneză

Gustare: o mână de migdale crude

Prânz: mâncare de varză acră

Gustare: 2 felii de ananas

Cină: ciuperci umplute cu legume

Mai multe