Somnul, afectat din plin în sezonul rece

25 ianuarie 2012   Psihologie

În timp ce iarna îşi face de cap, noi tindem să stăm cât mai mult în casă, la căldură. Însă, ultimele luni ale sezonului rece pot influenţa starea de dispoziţie a unei persoane, întrucât dereglează somnul. Iată de ce poţi avea insomii pe timp de iarnă!

Temperatura mare din camerăÎn zilele geroase de iarnă,oricare dintre noi simte nevoia de a petrece cât mai mult timp în locuri călduroase,însă temperatura din cameră mult prea ridicată poate determina apariţia insomniilor. Pe de altă parte,nici temperatura scăzută nu face bine organismului.Aşadar,pentru un somn bun şi liniştit,reglează temperatura din cameră.Lipsa luminii pe timp de ziAvem nevoie de soare pentru a fi vigilente şi active,iar pe timp de iarna,putem întâmpina probleme,din cauza lipsei suficiente de lumină. Atunci când afară este mohorât,majoritatea persoanelor acuză somnolenţă şi o stare de moleşeală.Consumul de alimente bogate în grăsimi

Deşi grăsimile au rolul de încălzi corpul,acestea te pot ţine trează pe timp de noapte. Dacă la masa de seară consumi alimente bogate în grăsimi,organismul are nevoie de mai mult timp pentru a digera mâncarea,motiv pentru care este posibil să nu poţi să adormi. De aceea,nutriţioniştii recomandă ca masa de seară să fie luată cu 4-5 ore înainte de culcare şi este de preferat să nu includă alimente greu de digerat.

Câteva studii relevă faptul că există o legătură între practicarea exerciţiilor fizice şi somnul adânc. Însă,iarna,nu simţim nevoia de a face atât de multă mişcare ca pe parcursul sezoanelor călduroase. Din această cauză,există riscul mai mare de a suferi de insomnii. Medicii specialişti recomandă cel puţin plimbările scurte,pentru oxigenarea corectă a creierului şi inducerea somnului.

Deşi somnul ajută la vindecarea organismul,atunci când suntem răciţi ne este mult mai greu să ne odihnim. Nasul înfundat,tusea,durerea în gât,toate disturbă somnul pe timp de noapte.

Mai multe