SOS: Gripa atacă din nou!
O confundăm deseori cu o simplă răceală şi o tratăm după ureche, alergând la prima farmacie să luăm medicamente. Tocmai de aceea, în România se înregistrează cele mai multe complicaţii ale gripei, în special în rândul copiilor. Specialiştii s-au reunit recent la Forumul „Stop gripă!“ pentru a trage un semnal de alarmă asupra celor mai frecvente greşeli în tratarea gripei şi să repună pe tapet cele mai eficiente metode de prevenţie.
Conform ultimelor studii medicale,românii preferă să se trateze singuri cu antibiotice şi antitusive atunci când suferă de gripă şi doar când apar complicaţii ajung la un medic pentru a se trata corect. Consecinţele sunt grave,atât din punctul de vedere al sănătăţii,cât şi din cel financiar. Specialiştii în pneumologie şi în boli infecţioase au lansat campania „Stop gripă!” pentru ca tu să ai cele mai corecte informaţii legate de această afecţiune şi să iei din timp măsurile de urgenţă pentru a o trata corect.
Ce este gripa?
Gripa sezonieră este o infecţie virală acută,extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă prin strănut,prin mâinile murdare sau prin contactul cu obiecte contaminate (clanţele uşilor,bancnotele,întrerupătoarele etc). Perioada medie de incubare a virusului gripal este între 1 şi 4 zile,şi primele simptome sunt febra mare,dureri în tot corpul şi o stare de oboseală generală. Copiii,persoanele de peste 60 de ani şi cele care suferă de diabet,de astm bronşic,de afecţiuni pulmonare,cardiace şi renale,fumătorii şi gravidele sunt primii care se pot îmbolnăvi cel mai uşor de gripă.
Cum o previi
După cum afirmă specialiştii,singura modalitate eficientă de prevenţie este vaccinul antigripal. Şi cea mai comodă şi mai ieftină. „Vaccinarea antigripală este metoda de prevenire cea mai activă. Cu toţii realizăm o prevenţie de bază prin alimentaţie,îmbrăcăminte,evitarea contactului cu persoanele infectate,însă pentru a ne feri efectiv de boală,trebuie să ne pregătim sistemul imunitar pentru această luptă. Iar asta se întâmplă doar prin vaccinarea antigripală. Ea oferă o protecţie de 70-80% împotriva manifestărilor clinice ale bolii,atât în rândul adulţilor cât şi al copiilor“,menţionează conf. dr. Monica Luminos,medic pediatru specialist în boli infecţioase.
Cum o tratezi
Medicii spun că antibioticele nu tratează gripa ci,din contră,slăbesc sistemul imunitar şi duc la complicaţii grave. Medicamentele eficiente în cazul gripei sunt ANTIVIRALELE,luate numai la recomandarea medicului,iar pe lângă acestea,iată cu ce te mai poţi trata pentru a ameliora simptomele:
• Analgezicele calmează durerile şi reduc febra;• Antihistaminicele ajută la tratarea rinoreei şi a ochilor umezi prin blocarea histaminelor;• Antitusivele liniştesc tusea seacă;• Expectorantele subţiază mucusul,încât să poată fi eliminat mai uşor prin tuse;• Descongestionantele reduc congestia nazală şi eliberează căile respiratorii.
Gravidele-un capitol special
O femeie gravidă care se îmbolnăveşte de gripă riscă să nască prematur,iar dacă ajunge cu sarcina la termen,bebeluşul să aibă cu 200-300 g sub greutatea normală,de aceea este foarte important să facă acest vaccin înainte de a rămâne însărcinată sau în trimestrul al 3-lea,după săptămâna a 14-a. „Vaccinarea antigripală la mămicile în devenire poate preveni avorturile spontane din primul trimestru”,precizează dr. Viorel Alexandrescu,medic primar în microbiologie,directorul Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului „Cantacuzino“.
7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre vaccin
E bine să te vaccinezi în lunile octombrie – noiembrie,înaintea apariţiei epidemiei de gripă,deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului.
Bebeluşii între 1 şi 6 luni nu au nevoie de vaccin pentru că ei au anticorpi de la mamă.
Femeile gravide pot face vaccinul antigripal în trimestrul al 3-lea. Vaccinul se face într-o doză mai mică,de aceea este bine să ţii cont de recomandarea medicului de familie şi a medicului ginecolog care te are sub observaţie.
Vaccinul nu trebuie făcut în primele 3 luni de sarcină deoarece poate afecta iremediabil fătul,acesta născându-se cu malformaţii grave sau chiar mort.
Vaccinul antigripal previne cu 60% riscul de a suferi un infarct sau un stop cardiac în cazul persoanelor care fac gripă şi suferă de boli cardiovasculare severe.
Vaccinarea antigripală întăreşte sistemul imunitar,ajutându-l să recunoască virusul.
:persoanele care fac reacţii anafilactice la proteina din ou,care au febră mare cauzată de o altă afecţiune,copiii cu vârsta mai mică de 6 luni şi persoanele care au avut reacţii severe la vaccin.