Ştii cât de sănătoase sunt pastele?

18 iunie 2014   Psihologie

Originare din Italia, pastele sunt printre mâncărurile care-ţi lasă gura apă. De multe ori însă refuzi să le mănânci pentru că ai auzit că îngraşă. Nimic mai fals! Dacă ştii să le prepari, pastele pot fi chiar prietenoase cu silueta ta.

Ce fel de paste alegi

Pastele sunt fabricate din două feluri de grâu:dur şi moale. Cele din urmă sunt mai populare şi se deosebesc de pastele din grâu dur prin faptul că se lipesc şi se rup uşor chiar şi în ambalaj. În plus,au un indice glicemic ridicat şi oferă puţine calităţi nutritive,motiv care duc la creşterea în greutate.

Pe de altă parte,pastele din grâu dur au un indice glicemic scăzut şi o cantitate mare de proteine,ceea ce le face mai prietenoase cu silueta. Le poţi recunoaşte după culoarea mai închisă decât a celor din grâu moale.

Citeşte şi:

4 mituri legate de dieta vegetariană

Încearcă dieta cu verdeţuri

De ce sunt pastele sănătoase

În bucătăria italiană,pastele sunt gătite în zeci de feluri şi sunt servite atât reci,cât şi calde. Acestea reprezintă mâncarea de bază a italienilor deoarece pastele sunt chiar sănătoase.

Datorită concentraţiei mare de fibre,pastele din grâu dur împiedică acumularea grăsimilor şi contribuie la scăderea colesterolului „rău“ din sânge. În plus,acest tip de paste conţine vitamine (B,K şi E),minerale,calciu,fier,magneziu,fosfor şi zinc.

Cum găteşti pastele

Dacă vrei să mănânci paste,dar totuşi îţi doreşti să ai o siluetă frumoasă,ţine cont de următoarea regulă:niciodată nu le prepara cu sosuri grele sau carne. Ideale sunt pastele gătite cu amestec de ierburi,legume,fructe de mare,peşte sau brânză.

Un alt truc pentru a mânca pastele în mod sănătos este să le fierbi „al dente“,adică să fie uşor moi la suprafaţă şi cu miezul tare. În acest fel,vor avea un indice glicemic mai scăzut. În plus,niciodată nu adăuga ulei în timpul fierberii,ci doar un vârf de cuţit de sare!

Sfatul specialistului

Dr. Anda Avramescu,medic specialist Dietetică,Regina Maria

Beneficiile principale ale pastelor sunt creşterea energiei şi a stării de bine,datorită conţinutului de carbohidraţi,care reprezintă combustibilul principal pentru muşchi şi creier. Pe lângă susţinerea energiei,pastele au grijă de inimă,deoare sunt sărace în sare şi colesterol. Pastele integrale,prin aportul de acid folic,sunt recomandate femeilor gravide în primul trimestru de sarcină.

Gustul pastelor poate fi îmbogăţit prin adaosul de busuioc,usturoi,ulei măsline şi sos de roşii fără zahăr. Trebuie evitate sosurile albe,pe bază de brânză!

Pentru scăderea aportului caloric,recomand personelor supraponderale asocierea  pastelor cu legume,nu cu brânză sau carne. Inlocuiti 1/4 sau 1/2 din cantitatea de paste din reţete cu broccoli,ardei roşu sau roşii. De asemenea,porţia de paste nu trebuie să depăşească 150 g pentru femei şi 250 g pentru bărbaţi şi trebuie consumate doar la masa de prânz.

Mai multe