Ştii ce sunt caloriile goale?

13 iunie 2016   Psihologie

Probabil că ai auzit până acum de expresia „calorii goale“, fie la televizor sau în articolele nutriţioniştilor. Însă, ştii ce sunt caloriile goale şi în ce alimente se găsesc?

Sunt acele calorii care se află în alimentele semi-preparate sau fast-food,adică cele bogate în grăsimi,dar cu o valoare nutriţională scăzută.

În ce alimente se regăsesc

Caloriile goale pot fi întâlnite cu precădere în alimentele prăjite:pui,cartofi pai sau chipsuri. De exemplu,o porţie de cartofi prăjiţi de la un restaurant fast-food poate avea chiar şi 570 de calorii,din care 30 de g sunt grăsimi,care nu au nicio valoare nutriţională. O pungă de popcorn are în jur de 130 de calorii,pe lângă aditivi şi coloranţi,periculoşi pentru sănătate. Iar după o porţie de cartofi prăjiţi sau chipsuri,parcă merge să te răcoreşti cu o sticlă de bere sau de vin. O cană de bere conţine în jur de 150 de calorii,multe dintre acestea provenind din zaharuri. În plus,caloriile din alcool se transformă în grăsimi,care se depun de obicei în zona abdomenului. Nu trebuie uitate nici caloriilegoale din covrigei,prăjituri,fursecuri,pâine albă sau orez alb.

Cum poţi evita caloriile goale

În primul rând evită alimentele prăjite. Nu este obligatoriu să renunţi la pui sau la cartofi,ci să le prepari prin alte metode,cum ar fi la cuptor sau la grătar. Puiul trebuie consumat fără piele,deoarece aceasta conţine multe calorii,dar şi o cantitate însemnată de colesterol. Renunţă la băuturile carbogazose şi la siropuri.  Prepară în schimb băuturi răcoritoare de casă,cum sunt limonada cu miere sau cocktailuri de fructe zdrobite. Înlocuieşte pâinea albă cu cea neagră sau cu cea integrală,iar orezul alb cu cel brun. Cerealele integrale conţin antioxidanţi,care nu doar că-ţi apără organismul de boli,dar îţi ofer un ten de invidiat.

În timpul serviciului şi seara,când te uiţi la televizor,eşti cel mai tentată să te înfrupţi din covrigei sau fursecuri,care nu fac decât să contribuie la acumularea de kilograme. Alege în schimb fructe proapsete,de sezon,care pe lângă faptul că sunt delicioase,sunt pline de vitamine şi minerale.

Mai multe