Studiu: ce şi de ce mâncăm în oraş?

20 octombrie 2011   Psihologie

Românii merg la restaurant pentru a nu mai găti, pentru a socializa, dar şi pentru că pot alege dintr-o mare varietate de feluri de mâncare. Iar preparatele tradiţionale şi cele italieneşti sunt în topul preferinţelor.

Mergem la restaurant din comoditate şi din dorinţa de a socializa,dar şi pentru că ne place mâncarea pe care o putem comanda acolo. Dar nu suntem mai deloc încântaţi de felul în care suntem serviţi. Cel mai nou studiu al Unilever Food Solutions arată care sunt motivele pentru care românii iau masa în oraş,dar şi care sunt diferenţele dintre preferinţele culinare ale femeilor şi cele ale bărbaţilor.

Rezultatele studiului arată că bărbaţii bucureşteni mănâncă în oraş pentru că le place mâncarea (16%),nu sunt nevoiţi să gătească (16%),pot socializa (15%) şi se pot bucura de o mare varietate de feluri de mâncare (9%).

Iar femeile care mănâncă în oraş o fac pentru că,în acest fel,nu sunt nevoite să gătească (22%) şi pot socializa (15%),dar şi pentru că le place mâncarea (13%) şi le atrage atmosfera restaurantului (10%).

La polul celălalt,adică în topul nemulţumirilor,găsim:calitatea serviciilor,aglomeraţia şi zgomotul din localuri,mâncarea prea puţin sănătoasă – cel puţin,aşa au impresia clienţii,punând asta pe seama faptului că nu cunosc sursa ingredientelor. Ei mai sunt deranjaţi şi de faptul că trebuie să aştepte foarte mult pentru mâncarea comandată.

Bucureştenii preferă mâncarea tradiţională

În preferinţele bucureştinilor,preparatele tradiţionale se clasează pe primul loc,fiind preferate de 51% dintre aceştia. 38% dintre ei îşi pun alegerea pe seama faptului că le place gustul,în timp ce restul spun că aleg din obişnuinţă. Bucătăria italienească îşi are şi ea adepţii ei printre bucureşteni (20%),pentru că ne plac pastele,dar şi pentru că nu trebuie să aştepţi prea mult până ce vei fi servit,deoarece ele se prepară foarte repede.

10% dintre locuitorii capitalei care sfidează criza economică şi continuă să mănânce în oraş preferă bucătăria chinezească,6%-bucătăria libaneză şi 5%-pe cea arăbească.

Indiferent de restaurantul ales,studiul arată că bucureştenii şi-ar dori ca servirea şi serviciile să fie mai bune,chelnerii mai prietenoşi şi preţurile mai mici.

Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect pentru reducerea deşeurilor alimentare,realizat deUnilever Food Solutions.

Mai multe