Super cura de căpşuni

11 iunie 2012   Psihologie

În luna iunie, poţi ţine o cură de sănătate cu ­delicioasele căpşuni. Iată câte beneficii îţi aduc!

Timp de 10 zile,mănânci în ­fiecare dimineaţă 250 g de ­căpşuni ca mic dejun. Această ­cură îţi asigură necesarul zilnic de minerale (fier,mangan,potasiu şi calciu),precum şi de vitaminele C şi K (utilă pentru buna funcţionare a ficatului).

Dacă ai o digestie dificilă,tensiunea ridicată şi nivelul colesterolului crescut,consumi zilnic 500 g de căpşuni ca mic dejun sau cină,timp de 10 zile.

Copiii de peste 3 anicare au oxiuri se pot vindeca,dacă consumă zilnic,pe stomacul gol,la micul dejun,300 g de căpşuni şi nu mai mănâncă nimic până la prânz. Se înlocuieşte micul dejun cu această cantitate de căpşuni de trei ori pe săptămână,timp de patru săptămâni.

În cazul afecţiunilor hepaticeşi al celor articulare,bei zilnic,timp de o lună,suc obţinut din 300 g de căpşuni,dimineaţa,după micul dejun.

Proprietăţi:

27 kcal/ 100 g;

160 mg potasiu;

20 mg calciu;

28 mg fosfor;1,6 g fibre.

Reţete cu căpşuni

Dulceaţă de căpşuni

Ce ai nevoie:1 kg căpşuni curăţate;1 kg zahăr;1 lămâie

Se curăţă căpşunile,se spală şi se lasă la scurs. Se amestecă zahărul cu 250 ml apă şi se fierbe ­până se leagă şi rămâne picătură pe o farfurie rece.

Se dă vasul deoparte şi se adaugă căpşunile întregi şi zeama de lămâie. Se lasă o oră,apoi se pune la fiert dulceaţa şi se lasă până se leagă,aproximativ 30 de minute.

Fierberea căpşunilor în sirop de zahăr asigură păstrarea anumitor calităţi nutritive. Antioxidanţii,flavonoidele şi pectinele sunt substanţele ­care se conservă cel mai bine  şi sunt bune pentru sănătatea ta.

Suc de căpşuni

1 kg căpşuni;50 g miere

Se zdrobesc căpşunile bine,apoi se trec printr-o sită fină,ca să rămână un suc fin,fără seminţe. Se amestecă sucul obţinut cu mierea până se topeşte. Se dă la rece. Se bea un pahar de suc dimineaţa,pe stomacul gol.

Acest suc este foarte indicat în cazul unei digestii dificile. Conţinutul ridicat de fibre stimulează digerarea alimentelor. Este foarte bun şi în cazul afecţiunilor hepatice,deoarece stimulează activitatea ficatului.

Mai multe