Ţi-e mereu sete? Iată care sunt posibilele cauze!
După ce depui un efort fizic intens, poate apărea nevoia de a bea foarte multă apă. Sunt însă situaţii când această necesitate a organismului de a se hidra poate ascunde boli foarte grave.
„Orice afecţiune care modifică cantitatea de apă sau de sare în organism poate declanşa setea“,spune Laura M. Hahn,medic primar la Centrul Medical Mercy din Baltimore.
Diabetul
Această boală poate creşte riscul de deshidratare,mai ales dacă nu ştii că suferi de această afecţiune. Când nivelul de zahăr din sânge este prea mare,corpul tău pune presiune pe rinichi,pentru a produce mai multă urină cu scopul de scăpa de excesul de glucoză,spune Heather Rosen,medic la Urgent Nord Huntingdon în Pennsylvania. „Urinarea frecventă,un alt simptom comun,favorizează setea“,precizează medicul. Dacă te confrunţi cu sete şi urinare excesivă,precum şi alte simptome,cum sunt pierderea în greutate inexplicabilă,oboseală,iritabilitate,doctorul îţi poate recomanda efectuarea unui test de glucoză din sânge pentru a afla dacă suferi de diabet zaharat.
Menstruaţia
În timpul menstruaţiei,s-ar putea să simţi nevoia de a bea foarte multă apă. Nu-ţi fă griji! Este perfect normal să se întâmple asta. „Estrogenul şi progesteronul pot afecta volumul de lichid din organism“,spun medicii. Cu alte cuvinte,atunci când eşti la menstrauţie,asigură-te că ai o sticlă cu apă la îndemână.
Gură uscată
Cunoscută sub numele de xerostomie,gura uscată este adesea confundată cu sete excesivă. Aceasta este o uscăciune anormală a membranelor mucoase din gură,din cauza reducerii fluxului sau a schimbărilor din compoziţia salivei. Dacă glandele nu produc o cantitate suficientă de salivă,poate apărea respiraţia urât mirositoare ori mestecatul alimentelor cu probleme. Gura uscată poate fi un efect secundar al medicamentelor pe bază de prescripţie,cum sunt cele pentru alergii sau pentru ameţeli.
Anemia
Când suferi de anemie,corpul tău pierde celule roşii din sânge mai repede decât pot fi înlocuite,şi va încerca să facă faţă pierderii de lichide prin declanşarea setei. În urma unui examen fizic amănunţit şi a unui test de sânge,medicul va determina dacă ai anemie sau nu.
Dieta
„Alimentele care au un efect diuretic,cum sunt ţelina,sparanghelul,sfecla,lămâia,pepenele,ghimbirul şi pătrunjelul,îţi pot face sete,deoarece acestea favorizează urinarea frecventă“,spune Jessica Cording,dietetician la Spitalul Universtar din New York.