Top 10 cele mai bune condimente

11 noiembrie 2011   Psihologie

Condimentele sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru înlocuirea sării, zahărului şi grăsimilor. În acest fel îţi menţii greutatea şi ţii departe bolile cardiovasculare şi cancerul.

1. Usturoiul,ideal pentru hipertensivi

Este unul dintre condimentele care trebuie consumate proaspete. Acesta este sfatul fizicianului Suzanna Zick,cercetător la Universitatea de Sănătate din Michigan. Potrivit cercetătorilor sale,usturoiul scade cu aproximativ 10% tensiunea arterială,nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor. Totodată,este şi un antibiotic natural datorită unei substanţe numită alicină,răspunzătoare şi pentru respiraţia neplăcută.

2. Ardeiul iute are efect antiinflamator

Datorită capsaicinei,substanţă chimică care îi explică iuţimea,ardeiul iute este un bun ameliorator al durerilor articulaţiilor,cu efect antiinflamator. Ardeiul iute mai este benefic pentru digestie şi pentru prevenirea infecţiilor prin crearea unei bariere împotriva microbilor.

3. Piperul are efect antioxidant

De 4.000 de ani este condimentul predilect pentru tratarea sinuzitelor şi a tusei uscate. Este folosit şi pentru îmbunătăţirea digestiei,deoarece stimulează creşterea secreţiei de acizi de la nivelul stomacului. Spre deosebire de sare,care reţine apa,piperul acţionează ca un diuretic,ajutând organismul să elimine toxinele.

Sunt recunoscute calităţile sale antioxidante şi antibacteriene şi trebuie ştiut că ajută la absorbţia betacarotenului şi a coenzimei Q-10 datorită conţinutului de piperină. Acesta este un alcaloid care accelerează procesul de generare de energie la nivel celular.

4. Chimenul,pentru eliminarea toxinelor

Pentru copiii care suferă de colici,chimenul este folosit de mult timp ca medicament natural.  Este şi un detoxifiant al ficatului şi un diuretic foarte bun.

5. Oregano „atacă” E.coli

Nelipsit din preparatele italiene,oregano este un antioxidant foarte bun,ideal pentru stoparea dezvoltării bacteriilor. Când vine vorba de bariere naturale împotriva E. coli sau Salmonella,oregano şi uleiul de oregano este unul dintre cele mai eficiente remedii,urmate de ienibahar şi usturoi. Proprietăţile lui antibacteriene se datorează unei substanţe pe care o conţine,numită carvacrol.

6. Rozmarinul te apără de cancer

Nu prea îţi place aroma rozmarinului? Îţi vei schimba părerea despre el când vei afla că scade riscul apariţiei cancerului datorită conţinutului său bogat în antioxidanţi. Mai mult,rozmarinul combate răspândirea bacteriilor şi fungilor,având abilitatatea de a stopa evoluţia infecţiilor micotice precum candida.

7. Cimbrul,alungă durerile menstruale

Este folosit pentru calităţile sale antiseptice. Calmează durerile de stomac şi poate reduce durerile cauzate de crampele menstruale. De asemenea,poate fi utilizat şi în tratarea răcelilor. O linguriţă de cimbru conţine aceeaşi cantitate de antioxidanţi cât un morcov,datorită conţinutului său de flavonoide cărora li se datorează şi beneficiile antiinflamatorii.

8. Şofranul,de ajutor în depresii

Numit şi aurul roşu,distruge celulele canceroase răspunzătoare pentru leucemie potrivit studiilor Universităţii Ştiinţelor Medicale din Teheran,Iran. De asemenea,poate preveni depresia,sindromul premenstrual şi problemele sistemului digestiv. Este cel mai scump condiment din lume.

9. Nucşoara,contra indigestiilor

Stimulează sistemul cardiovascular şi este un antiinflamator foarte util pentru tratarea bolilor reumatice. Este un condiment provenit din India,care previne indigestia. Uleiul de nucşoară este recunoscut pentru efectele de calmare a durerilor musculare,fiind un excelent sedativ. Chinezii îl folosesc pentru tratarea durerilor abdominale şi de articulaţii.

10. Cuişoarele,bune pentru dinţi

Acţionează ca un antiseptic,ţin departe indigestia şi diareea şi repară vătămările radicalilor liberi. Uleiul de cuişoare este recomandat în tratamentul durerilor de dinţi,datorită eugenolului cu efect antiinflamator.

Mai multe