Tot ce trebuie să ştii despre zahăr

29 noiembrie 2015   Psihologie

Folosit ca îndulcitor într-o gamă largă de preparate, zahărul este un aliment care, pe lângă faptul că duce la acumuarea kilogramelor în plus, consumat într-o cantitate foarte mare, are numeoase efecte nocive asupra organismului.

Zaharurile sunt carbohidraţi,principalul nostru combustibil,de care organismul are nevoie pentru a funcţiona. Aceştia sunt transformaţi în glucoză pentru a alimenta celulele,inclusiv creierul. Când organismul are suficient zahăr în stoc,transformă excesul în grăsime. Multe studii atrag atenţia că o alimentaţie bogată în zahăr favorizează apariţia a numeroase probleme de sănătate.

Tipuri de zahăr

Alb rafinat–  are granulaţia mare şi este utilizat intens în bucătărie. Conţine doar glucoză şi fructoză,celelalte substanţe fiind îndepărtate prin procedee chimice.

Brut nerafinat– are zaharoză şi substanţe ce provin din planta de extracţie.

Tos– are forma unor cristale mărunte şi este folosit cu precădere la îndulcirea preparatelor culinare.

Pudră– acest tip de zahăr este disponibil sub formă de pulbere şi este utilizat la realizarea deserturilor.

Brun– se obţine fie prin fierberea siropului de melasă (provenit în urma extragerii zahărului din sfeclă sau din trestie de zahăr) până se formează cristale,fie prin combinarea zahărului alb cu melasă.

Candel–  este zahărul care se prepară din melasă. Aceasta se sparge în bucăţi şi nu este la fel de dulce ca zahărul tos.

Invert– se găseşte în formă lichidă şi este folosit la îndulcirea băuturilor carbogazoase.

Turbinado– este un tip de zahăr brut,gălbui,utilizat ca îndulcitor pentru ceaiuri.

Nociv pentru sănătate

Persoanele care au un regim alimentar dezechilibrat,care obişnuiesc să consume alimente cu slabă calitate nutriţională,cum sunt zahărul şi grăsimile industriale,în locul legumelor,lactatelor şi a fructelor sunt predispuse să se îmbolnăvească. „Atunci când o astfel de alimentaţie se suprapune peste o viaţă sedentară,peste probleme psihologice (inclusiv stresul,depresiile),un orar de somn nepotrivit,fumat şi alţi factori de risc,este complet tabloul predispoziţiei la bolile prezentului:obezitatea,diabetul zaharat de tip 2,ficatul gras,dislipidemiile şi bolile cardiovasculare“,spune Adrian Copcea,medic specialist nutriţionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca.

Info

Zahărulperturbă flora intestinală,slăbind imunitatea şi accelerează îmbătrânirea tuturor ţesuturilor,inclusiv a pielii.

Cu ce poate fi înlocuit

Zahărul poate fi înlocuit cu „îndulcitoriinaturali din grupul poliolilor:xilitol,sorbitol,eritritol,maltitol etc. În schimb,o variantă de provenienţă naturală,dar nerecomandată pe termen lung,o constituie fructoza şi concentratele de fructoză (în special concentratul de fructoză din porumb),al căror consum regulat s-a dovedit a fi nociv“,precizează medicul Adrian Copcea.

Siropul de amidon de porumb bogat în fructoză este utilizat pe scară largă de industria alimentară ca îndulcitor. Fructoza perturbă secreţia de leptină,hormon care controlează apetitul. Prin urmare,chiar dacă consumi o cantitate mare de fructoză,nu apare senzaţia de saţietate. În felul acesta,creşte riscul să te îngraşi.

„În ce priveşte îndulcitorii artificiali (zaharină,sucraloză,aspartam,ciclamat,acesulfam-K etc.),există în prezent puţine date conform cărora ar trebui evitaţi. În schimb,sunt stabilite doze maxime de la care aceştia ar deveni periculoşi “,explică medicul Adrian Copcea.

Casetă

Zahărul se găseşte şi în multe produse din comerţ,precum bulion,suc de roşii,batoane de cereale,iaurturi cu arome,sosuri pentru paste sau salate,băuturi energizante,fructe din compot,ceai de tip ice tea,supe la plic,salam şi muştar dulce.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea

medic specialist nutriţionist-diabetolog,Centrul Medical Asteco,Cluj-Napoca

Zahărul este periculos pentru sănătate în măsura în care depăşeşte anumite limite şi,mai ales,dacă este consumat într-un context nepotrivit. O cantitate acceptabilă este aceea în care,ca adaus,zahărul şi substanţele înrudite nu aduc mai mult de 10% din totalul caloriilor sau nu mai mult de 100-150 kilocalorii pe zi. Într-o alimentaţie echilibrată ar putea fi loc pentru 5 până la 8 linguriţe sau plicuri standard de zahăr,respectiv 25-40 de grame de zahăr pe zi.

Mai multe