Totul despre despre mamografie
În general, mamografia se recomandă femeilor după vârsta de 40 de ani, însă există şi cazuri în care medicul consideră că este necesară în cazul unor investigaţii mai amănunţite. Dacă urmează să faci o mamografie, probabil că îţi pui o mulţime de întrebări. Pentru câteva dintre ele, avem răspunsurile.
Ce trebuie să ştii despre mamografie
Înainte de prima mamografie cu siguranţă nu ştii la ce să te aştepţi şi îţi imaginezi în ce constă procedura. Multe femei se tem să o facă din cauza fricii pe care o au, deoarece o asociază cu cancerul de sân şi de aceea amână să meargă la medic, deşi n-ar trebui. Societatea Americană de Cancer a realizat un studiu în urma căruia s-a aflat că doar 2-4 femei din 1000 care aleg să facă mamografia sunt diagnosticate cu cancer. Indiferent de sitauaţie, amânarea nu este o soluţie, căci cu cât este depistat la timp, cancerul poate avea o rată mai mare de vindecare.
La ce vârstă trebuie făcută
Medicii recomandă mamografia de obicei femeilor care au peste 40 de ani, însă în cazurile suspecte de cancer, în care un rezultat precis este necesar, chiar dacă pacienta a făcut o ecografie, aceasta nu poate determina la fel de bine ţesutul afectat. De aceea, cel mai indicat este să te consulţi cu medicul tău pentru a putea alege cea mai potrivită metodă pentru tine.
Cum te pregăteşti pentru mamografie
Din cauza aluminiului din deodorant, rezultatul mamografiei poate fi modificat. Deşi acesta este aplicat în zona subraţului, aceasta se află în vecinătatea sânului şi va trebui investigată. Urmele de deodorant apar sub forma unor puncte albe la mamografie, destul de asemanătoare cu punctele cancerigene.
Programează-te după perioada menstruaţiei
Sânii au tendinţa să devina mai sensibili în perioada ciclului menstrual. Mamografia este o procedură care poate crea un disconfort, de aceea nu este recomandată atunci când sânii sunt hipersensibili. Cea mai recomandată perioadă este la o săptămâna după menstruaţie, când hormonii încep să se stabilizeze.
Cunoaşte-ţi istoricul familial
Doctorul te va întreba dacă în familia ta există rude care au avut cancer de sân, deoarece acest lucru poate creşte şansele dezvoltării de cancer. Chiar dacă nimeni din familia ta nu are cancer, este important să mergi la doctor pentru investigaţii.