Toxinele ascunse din alimentele sănătoase

9 mai 2015   Psihologie

Mulţi dintre noi tind să adopte un stil de viaţă sănătos, incluzând în dietă produse alimentare sănătoase şi consumând cât mai multe fructe şi legume.

Specialiştii avertizează că anumite substanţe din aceaste alimente ar putea fi toxice,transformându-le în produse alimentare care ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

Legumele crucifere

Varza,salata verde,varza de Bruxellesşi conopida sunt cunoscute pentru că au o substanţă chimică care suprimă activitatea glandei tiroide şi interferează cu metabolismul iodului. Cu toate acestea,medicii ne dau asigurări că aceste legume nu conţin toxine,ci substanţe care împiedică absorbţia iodului de glanda tiroidă. Atunci când există o deficienţă de iod în dietă,aceasta poate duce la hipotiroidism.

Cartofi verzi încolţiţi

Se ştie că în aceştia se află alcaloizi,chaconină şi solanină,care cauzează forme uşoare de migrenă şi somnolenţă. Consumarea de legume crude constituie o ameninţare mai mare,deoarece există un risc crescut de infectare cu microbi,cum sunt E coli şi salmonella. Consumul de legume crude,care nu au fost bine spălate şi fructe ce au fost tăiate şi expuse la aer,pot duce la infecţii gastrointestinale.

Pericolele din fructe

Nu doar legumele,ci şi fructele sunt încărcate cu toxine ascunse. Caisele şi prunele uscate pot provoca diaree osmotică,în special în rândul persoanelor rezistente la fructoză.

Factorii vinovaţi de toxocitatea alimentelor

Variaţiile de temperatură,pH-ul scăzut,conţinutul redus de apă,fertilitatea scăzută a solului şi depozitarea necorespunzătoare se numără printre factorii de bază care favorizează toxicitateafructelor şi a legumelor. În plus,insecticidele chimice şi îngrăşămintele sunt,de asemenea,vinovate de toxicitatea fructelor şi a legumelor. Îndulcitorii chimici,cum sunt aspartamul şi coloranţii alimentari pot modifica alimente de zi cu zi.

Mai multe