Tu iei zilnic 5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe?
Legumele şi fructele ar trebui să fie o parte importantă a alimentaţiei fiecăruia. În multe ţări din Uniunea Europeană sunt realizate proiecte dedicate acestei teme, iar de această dată a venit rândul României, unde se desfăşoară pentru prima dată campania „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” pentru mamele care au copii aflaţi în primii ani de şcoală.
Niciodată nu se poate vorbi de „prea multă educaţie”
„În România,educaţia nutriţională este aproape inexistentă. Rata de creştere a obezităţii şi a altor boli metabolice este explozivă,aşadar o campanie care urmăreşte promovarea unei alimentaţii sănătoase nu poate fi decât binevenită”,declară dr. Şerban Damian,specialist în nutriţie şi medic sportiv.
„Din constatările mele,dar şi din studii efectuate în rândul populaţiei,consumul de fructe şi legume este deficitar în România,mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre.
Este important ca românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să-şi modifice modul de alimentaţie,ajungând la un consum de cel puţin 400 g de fructe sau legume,împărţite în cinci porţii,în fiecare zi”,declară dr. Şerban Damian.
Campania „5 porţii de legume,fructe sau suc de fructe” se va desfăşura pe o perioadă de trei ani,până în septembrie 2014. Organizatorul ei este Uniunea Naţională a Producătorilor de Sucuri (KUPS).
Proiectul este finanţat din bugetul Uniunii Europene şi al Republicii Polone,precum şi din bugetul Fondului de Promovare a Fructelor şi Legumelor,administrat de către Agenţia Pieţei Agricole din Polonia.
Înainte de începerea campaniei,organizatorii au cerut să se realizeze studii care au măsurat gradul de conştientizare cu privire la consumul de fructe şi legume,în rândul mamelor cu copii cu vârste cuprinse între 3 -10 ani.
Cercetările efectuate au indicat faptul că numai 17% dintre mamele intervievate au auzit că legumele şi fructele trebuie consumate de 5 ori pe zi,dar 88% dintre ele sunt de acord cu afirmaţia conform căreia fructele şi legumele reprezintă baza unui stil corespunzător de viaţă.
Alimentaţia are la bază legume şi fructe de neînlocuit
Legumele şi fructele ar trebui să fie o parte integrantă a alimentaţiei fiecărei persoane. Deoarece copiilor,de obicei,nu le plac legumele şi fructele,rolul important al părinţilor este de a-i convinge pe cei mici să mănânce în mod regulat legume şi fructe.
Ce fac tinerele mame pentru a îndeplini această sarcină? Iată ce spun două mămici cunoscute,Dana Nălbaru şi Corina!
„Când vine vorba de alimentaţie,fructele şi legumele sunt pe primul loc,atât pentru mine,cât şi pentru familia mea. Mănânc fructe şi legume în forma lor naturală.
Fiica mea,Sofia,nu face excepţie de la consumul zilnic de fructe şi legume,iar ca să o conving nu trebuie să folosesc niciun truc. Încă de când am facut o diversificare a alimentaţiei,ea a avut legume şi fructe în meniul zilnic şi acum e obişnuită cu asta. Încep ziua făcând sport,aproximativ două ore şi jumătate pe zi.
În timpul zilei,consum multe fructe şi legume care îmi plac. Sofia,fiica mea,ia gustări din fructe şi legume între mese şi ca desert”,zice Dana Nălbaru.
„Pentru noi nu există niciun mic dejun fără fructe proaspete. Cred că ele nu doar ne însănătoşesc,dar ne înveselesc şi ziua.
Mănânc fructe şi legume de mai multe ori pe zi – de fiecare dată când vreau să iau o gustare,prefer să ronţăi un măr sau un morcov. Au o savoare aparte,iar gândul că-mi şi ajută organismul,de la piele pȃnă la întregul sistem imunitar,mă face să am o «relaţie» serioasă cu aceste alimente.
Robin,fiul meu,mănâncă fructe şi legume proaspete pe parcursul zilei ca şi gustări între mese. L-am învăţat că fructele şi legumele proaspete îl fac mai fericit aşa că le devorează cu poftă,iar eu am grijă ca de fiecare dată când e jucăuş să-i amintesc de ultimul fruct mâncat”,mărturiseşte Corina.