Tu ştii ce beneficii ascunde lămâia?
O pui în ceai, o foloseşti la maioneze şi prăjituri, şi vara abia aştepţi s-o bei în limonade, însă poate nu ştiai că pe lângă vitamina C, lămâia are şi multe alte atuuri.
Valoare nutritivă:
1 ceaşcă de suc de lămâie proaspăt stoarsă asigură 60% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C (55mg) şi flavonoide.
Beneficii:
Lămâile sunt ideale pentru a aromatiza aproape orice,de la peşte,carne,legume şi ceai. Dacă mănânci câteva felii sau bei suc de lămâie îţi stimulezi glandele salivare şi astfel,scapi de senzaţia de gură uscată.
O lingură cu suc de lămâie pusă într-o cană cu apă caldă,îndulcită cu miere,este remediul perfect pentru durerile în gât.
Citeşte şi:
Remedii naturale pentru durerile de gât
Vezi cum te ajută apa caldă cu lămâie să slăbeşti!
Coaja rasă este bogată în antioxidanţi care luptă împotriva cancerului,dar care reduc,de asemenea,şi nivelul colesterolului. Mai mult,întăresc vasele de sânge şi scad tensiunea arterială.
Mai pot preveni hemoragii recurente cauzate de vasele de sânge slăbite,ca în cazul hemoroizilor şi varicelor.
Lămâile au o doză mare de vitamina C,vitamină care întăreşte pereţii vaselor de sânge,grăbeşte vindecarea rănilor,ajută absorbţia de fier,ajută la prevenirea aterosclerozei şi protejează împotriva deteriorării celulelor de către radicalii liberi. Vitamina C mai poate reduce şi riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer,infarct miocardic,accidente vasculare cerebrale şi alte boli.
Dezavantaje:
Coaja de lămâie conţine „limonen”,un ulei care poate irita pielea persoanelor cu sensibilitate crescută.
Aciditatea sucului de lămâie,neîndoit cu apă,poate deteriora smalţul dinţilor.