Vin fiert – reţete din toată lumea
Vinul fiert are o istorie veche şi aromează, în fiecare an, perioada sărbătorilor. Află poveştile şi reţetele vinului fiert din lumea întreagă!
Împreună cu biscuiţi cu ghimbir
În Anglia victoriană,aşa-numitul „mulled wine”se prepara – ca şi acum-cu vin dulce şi tare de Porto sau cu vinuri provenite din Bordeaux,Franţa. Condimentele erau fierte în apă pentru a se extrage aromele,apoi se adăuga zahăr şi vin,şi totul se lăsa din nou pe foc.
Prin tradiţie,vinul fiert „glögg” din Suedia se serveşte împreună cu biscuiţi cu ghimbir,iar în Norvegia cu budincă de orez.
Vin cu rom
Atât în Germania,ca şi în Alsacia franceză,„Glühwein” se prepară fie cu vin roşu fie cu vin alb. Uneori în amestecul final se adaugă rom. În Turcia,în vinul aromat se adaugă citrice.
Vinul aromat a traversat chiar şi oceanul:în sud-estul Braziliei,se face din vin roşu,cachaça(distilat de trestie de zahăr fermentată) şi condimente. Amestecul rezultat se serveşte în sezonul de iarnă din American de Sud- adică în luna iunie!
Vinul de leac
Vinul fiert are o istorie veche. În antichitate,romanii puneau la fiert vin cu miere,piper,mastică,negară,dafin,şofran,şi sâmburi arşi de curmale,lăsaţi la macerat tot în vin. Totul era apoi amestecat cu vin proaspăt.
Se pare însă că vinul fiert are rădăcini mult mai vechi. Cu secole înainte de Hristos,grecii foloseau un aşa-numit vin medicinal,în care lăsau la macerat diverse plante şi condimente.