Vrei să ai o minte brici? Iată ce să faci!

19 mai 2015   Psihologie

Acuitatea mentală scade cu vârsta. Tot mai des, constaţi că uiţi ba un nume, ba chiar data unei întâlniri importante. Din fericire, creierul poate fi „antrenat” să funcţioneze la parametri maximi.

Mergi zilnic cel puţin 30 de minute

Cercetările arată că există o legătură directă dintre un corp sănătos şi un creier brici. Iar corpul sănătos se menţine cu  ajutorul exerciţiilor fizice zilnice. Un studiu recent a demonstrat că femeile de peste 65 de ani care făceau plimbări zilnice de cel puţin 30 de minute au înregistrat o încetinire a declinului mental.

Consumă alimente bogate în antioxidanţi

Stresul oxidativ se numără printre cei mai mari inamici ai creierului,şi este rezultatul radicalilor liberi în exces. Aceştia sunt generaţi de poluare,stres,boli,şamd. Prea mulţii radicali liberi generează reacţii inflamatorii în lanţ,care pot să afecteze celulele creierului până la nivel de ADN. Antioxidanţii pot bloca acest ciclu distructiv – de aceea e bine să incluzi în dieta zilnică alimentelecare îi conţin. Surse bune de antioxidanţi sunt:fructele de pădure,fasolea,prunele. Anumite ierburi aromate şi condimente  – salvie,rozmarin,ghimbir,curcuma – sunt au şi ei o zestre bogată în aceşti compuşi benefici.

Alege produse cu omega 3

Acizii graşi omega trei sunt şi ei cruciali pentru sănătatea creierului,arată studiile. Include în dietă alimente care conţin astfel de acizi graşi nesaturaţi:peşte,seminţe de in,nuci şi seminţe crude,carnea de vită.

Nu uita să iei vitamina E

Vitamina E este cunoscută ca având proprietatea de a îmbunătăţi sănătatea creierului,având şi un puternic efect antioxidant. Surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale,cerealele integrale,legumele cu frunze verzi,nucile,seminţele,gălbenuşul de ou,ficatul,untul,smântâna.

Fă exerciţii de relaxare

Studiile arată că meditaţia,combinată cu exerciţii de respiraţie,are efect calmant şi creşte capacitatea creierului de a procesa informaţii. Nu trebuie neapărat să faci yoga. Găseşte-ţi,zilnic,câteva zeci de minute,în timpul cărora te poţi concentra asupra aspectelor pozitive ale vieţii.

Mai multe