Secretul pentru un „tu“ mai bun. Cum funcţionează automotivarea

4 februarie 2021   Dezvoltare personală

Toţi avem perioade în viaţă în care pare că nimic nu funcţionează, că totul merge prost. Deşi negativ, acest background poate pune în mişcare un important resort interior: automotivarea. Motivarea de sine este, în forma sa cea mai simplă, forţa care te determină să realizezi lucruri şi să atingi anumite obiective.

Oamenii pot fi motivaţi de multe lucruri, atât interne, cât şi externe: dorinţa de a face ceva, nevoia de sănătate, de bani, socializare, împlinirea unor principii şi valori personale etc. De obicei, motivarea apare ca rezultat al îmbinării mai multor factori, potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, preşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

“Dacă înţelegem cum şi de ce sunt motivaţi oamenii, îi putem încuraja să fie cât mai buni atât în viaţa personală, câr şi la locul de muncă. Cu cât oamenii sunt mai motivaţi să aibă succes şi să-şi atingă obiectivele stabilite, cu atât mai mult va creşte încrederea acestora în propriile abilităţi. Motivarea este ceea ce ne împinge să ne atingem obiectivele, să ne simţim mai împliniţi şi să ne îmbunătăţim calitatea generală a vieţii”, explică psihologul 

Motivarea reprezintă unul dintre cele trei domenii ale abilităţilor personale care fac parte integrantă din conceptul de inteligenţă emoţională. Există patru elemente care definesc automotivarea: dorinţa personală de a realiza, îmbunătăţi sau de a îndeplini anumite standarde; angajamentul faţă de obiectivele personale sau organizaţionale; iniţiativa, definită ca „disponibilitatea de a acţiona asupra oportunităţilor” şi optimismul, capacitatea de a continua şi de a-ţi urmări obiectivele în ciuda blocajelor de moment. 

Efectele automotivării sunt: îmbunătăţirea încrederii în sine, sporirea autodisciplinei, extinderea limitelor personale, recompensa emoţională pentru atingerea obiectivelor. ”Motivarea de sine este benefică şi, prin urmare, este esenţial să găseşti modalităţi care te pot ajuta în realizarea acesteia.Gândirea pozitivă este crucială pentru a obţine motivarea de sine. Vei fi de asemenea motivat dacă îţi planifici şi clarifici obiectivele pe termen lung. Acest lucru te va ajuta să depăşeşti obstacolele întâmpinate pe drumul spre atingerea şi realizarea obiectivelor propuse”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Mai multe