29 august - o zi fără alimente roşii

24 martie 2011   Spiritualitate

Potrivit tradiţiei, pe 29 august nu se mâncau roşii, pepene roşu şi alte fructe, alimente sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui care a fost vărsat la tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Şi azi,persoanele mai credincioase mănâncă numai struguri sau ţin post negru. În lumea satului,în această zi nu se tăia nimic cu cuţitul,totul se rupea cu mâna.

Nu se mâncau nici varză,usturoi,ceapă,mere şi,în general,fructe şi legume rotunde,care seamănă cu un cap. Se spunea că cine gustă din acest soi de fructe sau de legume săvârşeşte mare păcat şi se expune bolilor,mai cu seamă frigurilor. Existau şi alte restricţii:nu se foloseau farfurii sau blide.

Blestemul lui Irod

O legendă,care circulă prin Bucovina,spune că împăratul Irod,atunci când a adus capul sfântului pe o tipsie,şi-ar fi blestemat fiica:„De amu,draga mea,tot să joci!”.

De atunci,fata împăratului joacă într-una,ea întruchipând boli temute,cum ar fi malaria sau frigurile,pentru că bolnavul de friguri tremură mereu,asemenea unui om care dansează.

Mai multe