"Arca" părintelui Ion de la Chiajna

24 martie 2011   Spiritualitate

Vechea zicală românească „Omul sfinţeşte locul” îl defineşte mai bine decât orice pe părintele Ion Ciucă, de la biserica din comuna Roşu.

Cine ajunge la biserica „Izvorul Tămăduirii” din comuna Roşu,aflată la doi paşi de Bucureşti,are parte de surprize încă de la intrarea în curte:porţile se deschid cu telecomanda,iar cele 5 clopote de deasupra intrării sunt acţionate electronic (primele de acest fel din România şi au fost aduse tocmai din Grecia).

Păşeşti în curte şi ai impresia că ai intrat într-o grădină japoneză:multe flori,iazuri în miniatură,podeţe şi păsări de tot felul. „Când am venit preot aici,în 1995,biserica nu se afla într-o stare prea bună,iar terenul de lângă biserică era un maidan pe care copiii jucau fotbal. Cu ajutorul enoriaşilor,în primul an am mărit şi am renovat biserica. Apoi,povesteşte părintele Ciucă,încet,încet,am amenajat curtea,am construit altă clopotniţă,un altar de vară,o cantină socială...”.

Curtea bisericii a devenit o minigrădină zoologică. Îl întreb pe părinte cum de-a adunat atâtea vietăţi în curtea bisericii. „Din dragoste de animale. Părinţii mei au fost oameni săraci,dar foarte gospodari,aveam curtea plină de păsări şi animale. Când am amenajat grădina,am cumpărat câteva păsări,pe urmă am adus peşti,ţestoase. Pentru exemplare mai deosebite am fost până în Ungaria. Am adus de curând lebede negre şi albe,sunt tare frumoase.”

Cum comuna nu are un parc sau o grădină botanică,părintele Ciucă a amenajat în grădina din curtea bisericii un spaţiu,cu o boltă superbă de trandafiri,pentru ca proaspeţii căsătoriţi să poată face fotografii.Cantina socială

După repararea bisericii,părintele şi enoriaşii au ridicat o cantină unde mănâncă persoanele nevoiaşe. În zilele de sărbătoare,parohia oferă mâncare caldă sau pachete tuturor celor care vin la biserică. Tot aici se fac pomenirile pentru morţi,dar şi nunţi şi botezuri.

La biserica din Roşu îţi poţi face şi nunta,şi cununia civilă. Primarul comunei vine la biserică pentru a oficia căsătoria. Altarul de vară,deosebit de frumos,este folosit nu numai pentru nunţi,ci şi pentru slujba de Înviere sau pentru slujba hramului,când participă cel puţin 15 preoţi şi biserica devine neîncăpătoare.

Cine sunt "locatarii arcei"

Bibilici,fazani,păuni,papagali,raţe mandarine,lebede albe şi negre,caraşi aurii chinezeşti,ţestoase de apă sunt doar câteva dintre vietăţile care sălăşluiesc în curtea bisericii. Totul a început cu câteva găini de rasă,iar acum e o minigrădină zoologică,spre bucuria copiilor din sat.

Mai multe