Arsenie Boca, îndrumătorul de suflete
Considerat marele duhovnic al neamului românesc, părintele Arsenie Boca a rămas întipărit în inimile credincioşilor pentru învăţăturile sale, dar şi pentru ajutorul pe care l-a oferit tuturor celor care au avut nevoie de sprijin în încercările vieţii.
A studiat teologia,medicina şi artele plastice
Părintele ieromonarh Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 la Vaţa de Sus,Hunedoara într-o familie de ţărani simpli,dar credincioşi,Iosif şi Cristina. După terminarea studiilor liceale,el a urmat Academia Teologică din Sibiu,iar la doi ani după absolvire a fost hirotonit şi a primit numele de Arsenie Boca (numele lui de dinainte de proeţire era Zian Boca).
Părintele a fost devotat nu numai studiului teologic,ci a urmat în paralel cursuri de medicină şi de arte plastice la Institutul de Belle-Arte din Bucureşti. După ce a stat la muntele Athos timp de trei luni pentru o mai bună cunoaştere a rânduielii monahale,el s-a dedicat vieţii spirituale la Mănăstirea Sâmbăta,pe care a dorit să o facă alături de părintele Nicolae Mladin şi părintele Serafim Popescu un centru monahal de călugări.
Ajutor de încredere pentru semenii săi
Monah de înaltă ţinută duhovnicească,părintele Arsenie Boca a reuşit să ajute în anii de preoţire zeci de enoriaşi,din dorinţa „de a întoarce mintea oamenilor de la umblarea în pustie şi de a o face scaun al lui Hristos-Dumnezeu“ („M-am înhămat la carul unui ideal cam greu-transformarea omului în Om,fiul mai mic al lui Dumnezeu şi frate al Fiului Său mai mare.
Însă,toate idealurile mari au în ele ceva paralizant:nu te lasă să te preocupi de nimicurile acestei vieţi“). Încă de la instaurarea regimului comunist părintele Arsenie a fost luat în vizorul securităţii,iar apoi a fost alungat de la mănăstirea Sâmbata,condamnat la închisoare şi trimis la Canal. În tot acest timp,el a rămas un exemplu de urmat şi un ocrotitor neobosit pentru semenii săi.
Mănăstirea Prislop,important loc de pelerinaj
După perioada de încarcerare,părintele Arsenie Boca a fost mutat de la mănăstirea Sâmbata la mănăstirea Prislop (în apropierea satului Silvaşu de Sus,judeţul Hunedoara),schit unde a devenit stareţ şi şi-a continuat drumul de „duhovnic de suflete“. În paralel cu menirea de monah,părintele Arsenie a pictat lăcaşe de cult,cum este şi biserica din Drăgănescu (judeţul Giurgiu),la care a lucrat timp de 15 ani.
La finalul anului 1989 (28 noiembrie),el a trecut în nefiinţă la mănăstirea Sinaia,loc unde se retrăgea tot mai des în ultimii de viaţă. A fost înmormântat,după dorinţa proprie,la mănăstirea Prislop,la 4 decembrie 1989. Mormântul părintelui Arsenie Boca este astăzi unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din ţară.
Din învăţăturile părintelui Arsenie Boca
„De obicei,oamenii nu se întorc la Dumnezeu decât atunci când dau de primejdii,adică atunci când îi ajunge dreptatea dumnezeiască din urmă şi trebuie să dea seama de ce au făcut. Nu e rău să te întorci la Dumnezeu nici chiar atunci,în ceasul al unsprezecelea;însă ar fi cu mult mai bine să vii,de bună voie,la rosturile tale veşnice,şi nu tras de mânecă sau pălit cu prăjina din urmă. Dacă am fi noi mai simţiţi,am vedea că Dumnezeu,Preamilostivul,ne îmbie cu iubire,încă din dimineaţa vieţii,la Taina Sfântă a pocăinţei,ca să nu ajungem către seara vieţii aşa de îmblătiţi de rele“. (Cărarea Împăraţiei,ieromonah Arsenie Boca)