Buna Vestire, prima sărbătoare a Maicii Domnului
Dintre toate sărbătorile închinate Fecioarei Maria, Buna Vestire este prima şi una dintre cele mai vechi atestate documentar. An de an, pe 25 martie, întreaga creştinătate rememorează momentul în care Sfânta Fecioară primeşte de la Arhanghelul Gavriil vestea că-L va naşte pe Hristos întrupat din ea şi de la Duhul Sfânt.
Marele praznic Buna Vestire este şi o sărbătoare a Mântuitorului,amintind de momentul întrupării Sale. În Sfintele Scripturi stă scris că Arhanghelul Gavriil s-a arătat Maicii Domnului la Nazaret şi i s-a închinat,spunându-i:„Bucură-te,ceea ce eşti plină de har,Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei“ (Sfânta Evanghelie după Luca,1,28).
Maica Sfântă,vas al lui Dumnezeu
Tot Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Ioachim,tatăl Fecioarei Maria,că va avea o fiică şi ea se va umple de Duh Sfânt încă din pântecele mamei sale,devenind apoi vas al lui Dumnezeu. Toate s-au petrecut întocmai cum a prezis arhanghelul.
La numai 3 ani,Maria a fost dusă la templu,unde şi-a petrecut întreaga copilărie,crescând în curăţenie sufletească. Vreme de 12 ani,aici şi-a petrecut vremea,rugându-se şi citind Sfânta Scriptură,alături de preoţi,văduve şi alte fecioare,până când Arhanghelul Gavriil i-a adus Buna Vestire că-L va naşte pe Fiul Domnului.
„Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri;pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine,Fiul lui Dumnezeu se va chema.“ (Sfânta Evanghelie după Luca,1,35) Având smerenie şi credinţă neîmpuţinată,Sfânta Fecioară nu s-a îndoit de cuvintele ce le-a auzit,ci a zis:„Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!“ (Sfânta Evanghelie după Luca,1,38). După ce îngerul a plecat,pentru a rămâne nepătată în faţa lumii,Fecioara Maria a părăsit Templul şi s-a logodit cu Iosif,martorul fecioriei Ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.
Prilej de pelerinaj pentru creştini
În apropierea sărbătorii Buna Vestire,într-o perioadă încărcată de spiritualitate,cum este cea a Postului Paştelui,credincioşii au ocazia să meargă în pelerinaj (24 -26 martie) la Mănăstirile Prislop şi Nicula,unde se pot închina la o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Pot merge şi în străinătate,în Israel sau]n Grecia,pe insula Tinos. În pelerinajul din Ţara Sfântă,se opresc pentru rugăciune la biserica ortodoxă Sfântul Gavriil din Nazaret,unde se află şi Fântâna Maicii Domnului. Aflată în centrul oraşului Nazaret,biserica s-a ridicat în preajma locului în care Maica Sfântă a primit Buna Vestire şi în care,se spune,a ţâşnit apoi şi izvorul.
În insula Tinos,din Grecia,pelerinii vizitează Biserica din Evangelistria,care ocroteşte o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei. La începuturile secolului al XIX-lea,icoana a fost găsită îngropată şi biserica a fost ridicată pe locul acela. De Buna Vestire,are loc şi o procesiune în care icoana este purtată prin oraş.
Ştiai că...
…sărbătoarea n-a avut la început o dată fixă? Din prima jumătate a secolului al V-lea,după stabilirea datei la care se celebra Naşterea Domnului,s-a generalizat sărbătorirea Bunei Vestiri pe 25 martie.
…de Buna Vestire,praznic numit în popor Blagoveştenie,credincioşii care ţin Postul Mare au dezlegare la peşte? Se spune că acela care va mânca peşte în această zi se va simţi tot anul ca peştele în apă.
...acele femei care doresc să devină mame ţin post negru de Buna Vestire,beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului pentru a rămâne însărcinate?